Zalety pieca konwekcyjnego

Autor     lip 1, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Zalety pieca konwekcyjnego

Profesjonalny sprzęt to podstawa w każdej restauracyjnej kuchni. Ułatwia on i przyśpiesza pracę na kuchni i umożliwia obsłużenie wielu klientów. To dlatego większość właścicieli lokali gastronomicznych wyposaża swoje kuchnie w profesjonalne zmywarki, urządzenia chłodnicze, piece i inne specjalistyczne sprzęty. Każdy z nich wykorzystuje się do wykonywania konkretnych zadań. To, jakich urządzeń potrzebujemy, jest uzależnione od profilu naszej działalności oraz potraw jakie podajemy. Są jednak pewne uniwersalne sprzęty, które znajdą zastosowanie w większości lokali gastronomicznych i takim urządzeniem jest piec konwekcyjny. Umożliwia on poddanie produktów obróbce cieplnej i przygotowanie z nich smacznych posiłków, ale to nie jedyne zalety pieca konwekcyjnego.

Jak wykorzystać zalety pieca konwekcyjnego

Dla każdego szefa kuchni i właściciela lokalu gastronomicznego bardzo ważne jest, by potrawy które są podawane ich gościom były smaczne i zachęcały klientów do ponownych odwiedzin. Aby tego dokonać nie wystarczy jedynie dobre poczucie smaku, ani praca na dobrej jakości składnikach. Należy je również umiejętnie przygotować, a pomaga w tym piec konwekcyjny. Zapewnia on wysoki komfort użytkowania, a przy tym jest energooszczędny i wytrzymały. Piece konwekcyjne najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej, która jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i zarysowania. Łatwo też utrzymać ją w czystości. Niska awaryjność pieców sprawia, że nie wymagają one częstych lub kosztowny napraw. Jednak, aby nie dochodziło do awarii, należy je regularnie konserwować i czyścić. W piecu konwekcyjnym bardzo szybko przygotujemy potrawy, dzięki temu oszczędzamy czas, energię elektryczną i zwiększamy zarobki, gdyż możemy obsłużyć większą liczbę klientów w czasie godzin pracy lokalu. W piecu konwekcyjnym przygotujemy różnorodne potrawy, zarówno pieczone mięsa i warzywa, jak i wypieki w postaci chleba i ciast. Dodatkową zaletą są niewielkie rozmiary pieca konwekcyjnego co sprawia, że mogą z nich korzystać również małe lokale gastronomiczne, a nawet food trucki lub sklepy.

Piec konwekcyjny czy konwekcyjno-parowy?

Piece konwekcyjne nie mają wielu wad, ale jedną z nich może być fakt, że nie zawsze sprawdzą się w każdej działalności gastronomicznej. W lokalu gastronomicznym, który obsługuje duże ilości klientów jednocześnie, jak np. duża restauracja hotelowa, firma cateringowa lub dom weselny, lepszym rozwiązaniem może być piec konwekcyjno-parowy. Potrawy można przygotować różnymi sposobami, gdyż taki rodzaj pieca służy do gotowania, grillowania, smażenia, blanszowania, pieczenia zwykłego i z sondą, a także odgrzewania wcześniej przyrządzonych potraw. Zakres obróbki cieplnej jest więc większy, niż w przypadku pieca konwekcyjnego. Bardzo ważną zaletą jest fakt, że w piecu konwekcyjno-parowym przygotujemy wiele potraw jednocześnie. Jest to możliwe, gdyż zapachy nie krążą w piecu i się nie przenikają. Potrawy muszą jednak wymagać tego samego poziomu temperatury i wilgotności gotowania. Podczas obróbki cieplnej składniki nie tracą masy ani wilgotności, są soczyste w środku i równomiernie przypieczone z zewnątrz. Można też przygotować potrawy wcześniej, a następnie odgrzać je w piecu konwekcyjno-parowym. Smak dań nie ulegnie zmianie i nie wysuszą się, co jednak zdarza się w przypadku zwykłego pieca. Taki rodzaj pieca jest jednocześnie o wiele droższy, dlatego jeśli nie zamierzamy korzystać z jego wszystkich funkcji, to lepiej zdecydować się na prostszy piec konwekcyjny.

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: