Jak zostać cukiernikiem?

Autor     lut 10, 2020     Home , Porady    0 Komentarzy
Jak zostać cukiernikiem?

Cukiernie to miejsca tłumnie odwiedzane nie tylko przez miłośników słodkości. Torty, ciasteczka czy inne słodkie smakołyki to doskonały pomysł na prezent czy sposób podkreślenia ważnej uroczystości w życiu. Jak zostać cukiernikiem? Dlaczego warto postawić w swoim życiu zawodowym na przygotowywanie pralinek, ciast i innych słodkości? Przekonamy Cię, że to zawód z przyszłością!

Jakie umiejętności trzeba mieć, aby zostać cukiernikiem?

Zacznijmy jednak od samego początku. W każdej profesji potrzebne są określone umiejętności, które trzeba wypracować godzinami ćwiczeń. Jednak praca nigdy nie da Ci satysfakcji, jeśli nie będziesz mieć pewnych wrodzonych cech. Cukiernik to zawód, który przede wszystkim wymaga cierpliwości i determinacji. Nawet, jeśli wielokrotnie polegniesz podczas przygotowywania kremu na bazie bezy szwajcarskiej czy po raz dziesiąty nie uda Ci się równo spływający drip na torcie nie zrażaj się! Praca jako cukiernik wymaga również zdolności manualnych, przede wszystkim w przypadku dekoracji (tortów, babeczek) czy tworzeniu słodkości o niedużych rozmiarach (np. pralinek czy makaroników). Niezbędne w tym zawodzie jest również wyczucie smaku a także... niczym nieograniczona wyobraźnia! Rynek cukierniczy poszukuje coraz bardziej oryginalnych smaków i technik, więc naturalne umiejętności do tworzenia nowych kompozycji smakowych i dekoracji są jak najbardziej mile widziane.

Jak zostać cukiernikiem: edukacja

Spora część cukierniczych specjalistów zaczynała od szkoleń zawodowych. Często są to szkolenia przeznaczone już dla osób, które mają pewną wiedzę w temacie. Jeśli myślisz o rozpoczęciu kariery cukiernika, ale nie masz żadnego doświadczenia w tym zakresie, warto udać się do technikum gastronomicznego lub szkoły zawodowej. Poprzez zajęcia teoretyczne i praktyczne można szybko przyswoić sobie dużą dawkę cukierniczej wiedzy. Pewną alternatywą jest kwalifikacyjny kurs zawodowy dla osób, które posiadają już inne wykształcenie.

Kolejny krok w życiu cukiernika: praktyczna nauka zawodu

Ukończenie technikum lub szkoły zawodowej na profilu cukierniczym daje możliwość podjęcia zatrudnienia w restauracjach, cukierniach czy zakładach produkcyjnych zajmujących się wytwarzaniem łakoci. Dla osób spragnionych wiedzy istnieje możliwość dalszego rozwoju - uczniowie, którzy wiążą swoje życie zawodowe z cukiernictwem najczęściej decydują się na studia w zakresie technologii żywności. Nic jednak nie zastąpi praktycznej nauki zawodu i powolnego nabywania doświadczenia. Poświęcając wiele czasu w kuchni na pewno staniesz się prawdziwym mistrzem cukiernictwa!

Przeczytaj również jak zostać kucharzem.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen