Sokowirówka a wyciskarka do owoców

Autor     lut 17, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Sokowirówka a wyciskarka do owoców

Świeże soki owocowe cieszą się coraz większą popularnością, która rośnie wraz ze wzrostem świadomości na temat istoty zdrowego odżywiania. Możemy pozyskiwać je na różne sposoby przy użyciu dwóch odmiennych urządzeń. Poznajmy zatem różnice pomiędzy działaniem i efektami ich pracy, analizując zagadnienie: sokowirówka a wyciskarka - wady i zalety obu rozwiązań. 

Sokowirówka a wyciskarka do owoców - sposób działania

Podstawową różnicą pomiędzy sokowirówką a wyciskarką jest mechanizm działania obu typów urządzeń. To od niego zależy bowiem nie tylko ilość wyciśniętego soku, ale także jego jakość. Sokowirówki opierają swoje działanie na pracy wirującego noża, które rozdrabnia owoce na masę o strukturze musu. Następnie pozyskany w ten sposób miąższ przeciskany jest przez sito do podstawionego naczynia, a pozostały miąższ do wbudowanego pojemnika. Wyciskarka działa z kolei podobnie do maszynki do mielenia mięsa. Jest wyposażona w ślimak, który powoli obraca się i miażdży owoce. Następnie są one przeciskane przez sito z oczkami o określonej średnicy. Sposób pracy sokowirówki i wyciskarki ma bezpośredni wpływ na cechy pozyskanego z ich pomocą soku. Czym różnią się ich finalne produkty?

Sokowirówka a wyciskarka - cechy wyciśniętego soku

Sokowirówka a wyciskarka to zagadnienie poruszane przede wszystkim w kontekście jakości pozyskiwanego soku owocowego. Ten stworzony przy pomocy sokowirówki jest przejrzysty i klarowny. Ma charakterystyczną pianę i szybko ulega rozwarstwieniu. Dlaczego? Ponieważ w trakcie wyciskania ulega napowietrzeniu i podgrzaniu wskutek bardzo szybkiej pracy ostrzy sokowirówki. Proces ten pozbawia sok części składników odżywczych i sprawia, że finalny produkt musi zostać wypity w ciągu kilku godzin od przygotowania. Z kolei sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki charakteryzuje się większą gęstością i obecnością fragmentów miąższu. Ze względu na to, że jest wyciskany powoli bez nagrzewania, zachowuje pełnię składników odżywczych owoców, z których został stworzony i może być przechowywany w lodówce nieco dłużej. Poza tym wyciskarki, zwłaszcza te o dobrych parametrach, na przykład profesjonalne modele marki Robot Coupe, poradzą sobie nie tylko z przetwarzaniem owoców, ale także bardzo twardych warzyw, również tych liściastych. Z profesjonalnych produktów warto również zainteresować się wysokiej jakości wyciskarkami do owoców cytrusowych Stalgast.

Sok uzyskany przy pomocy sokowirówki będzie lepszy dla osób, które gustują w klarownych, pozbawionych miąższu napojach, pozyskanych w szybkim tempie. Jeśli jednak szukamy urządzenia, które pozwoli nam stworzyć sok o najwyższej zawartości witamin i minerałów, a także dłuższej przydatności do spożycia, zdecydowanie lepszym wyborem będzie zakup wyciskarki wolnoobrotowej.



Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen