Pomysł na biznes - śniadaniownia

Autor     maj 1, 2020     Home , Pomysł na biznes    0 Komentarzy
Pomysł na biznes - śniadaniownia

W obecnym, szybkim tempie życia wiele ludzi nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie potraw w domu. Naprzeciw ich potrzebom wychodzą zatem punkty gastronomiczne, które umożliwiają spożycie dobrych i smacznych posiłków np. w drodze do pracy. Śniadaniownia jest coraz bardziej doceniana przez klientów, którzy mogą liczyć na pożywne jedzenie z samego rana.

Czy warto otworzyć śniadaniownię?

Coraz bardziej zmieniamy swój tryb życia. Wiele ludzi korzysta z jedzenia na mieście czy cateringu, ponieważ zaoszczędza to dużo czasu. Dzięki braku konieczności przygotowywania posiłków w domu, zyskujemy większą różnorodność. Jedząc w restauracji możemy wybrać potrawę z całej karty i nie musimy martwić się czy zdążymy ją przyrządzić, ani czy mamy odpowiednie składniki. To rozwiązanie zapewnia także większą wygodę - znika problem z ubrudzonymi naczyniami i blatem podczas przyrządzania dań. Jest to ważne szczególnie rano, ponieważ zwykle to właśnie w tej części dnia najbardziej się spieszymy. Nie myślimy zatem o żadnych wykwintnych potrawach, zazwyczaj sięgamy po bułkę lub płatki. Jedząc w ten sposób łatwo wpaść w monotonię. Naprzeciw temu wychodzą śniadaniownie, w których zawsze możemy liczyć na wysokiej jakości produkty i duży wybór posiłków. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zatem otworzenie lokalu, który go zapewnia, wydaje się doskonałym pomysłem. 

Jak stworzyć doskonałe menu?

Tworząc kartę dań, warto skupić się na tym, co przede wszystkim kojarzy nam się ze śniadaniem. Na dobry początek dnia warto zadbać o porządne rozbudzenie. Tu z pomocą przyjdzie wysokiej jakości kawa, która będzie zachęcać gości do powrotu. Warto również zadbać o kilka rodzajów herbaty. Dla ludzi zwracających dużą uwagę na to, co jedzą, dobrze jest przygotować świeżo wyciskane soki. 

Myśląc o posiłkach, powinniśmy najpierw skupić się na podstawowych potrawach. Tu bazę powinny stanowić wszelkie posiłki przygotowywane z jajek - omlety, jajka na twardo bądź miękko, jajka sadzone. Są one jednym z najważniejszych produktów w diecie wielu osób i nie może ich zabraknąć w żadnym dobrym lokalu śniadaniowym. Sprawdzą się również różnego rodzaju kanapki, wędliny, twarogi i sery. Dobrym pomysłem są także pakiety śniadaniowe w obniżonych cenach, w skład których będzie wchodzić np. konkretne danie i kawa. Jest to doskonały sposób na przyciągnięcie gości oraz zachęcenie ich do powrotu. 

Jak wyposażyć śniadaniownię?

Sprzęty, które zakupimy, powinny być dopasowane do posiłków oferowanych w menu. Przede wszystkim przyda się dobry ekspres do kawy, pozwalający na wydajne przygotowywanie napojów oraz ich wysoką jakość. Żaden lokal śniadaniowy nie może obejść się bez świeżego i chrupiącego pieczywa. Aby to osiągnąć, należy zaopatrzyć się w piec konwekcyjno-parowy. Do przygotowywania jajek przydatna będzie płyta grillowa, natomiast do soków - wyciskarka. Jeśli zamierzamy serwować naleśniki, wówczas potrzebna będzie także naleśnikarka.

O czym należy pamiętać?

Poza stworzeniem biznesplanu i wyposażeniem śniadaniowni, należy również zadbać o dobry marketing. Żaden lokal nie będzie przynosił zysków, jeśli nikt nie będzie wiedział o jego istnieniu. Jeszcze przed otwarciem warto zadbać o dobrą promocję - niech miejsce będzie widoczne w różnego rodzaju social mediach. Istotne są także składniki wykorzystywane do przyrządzania dań, im wyższa ich jakość, tym lepszy będzie smak. Nie warto na nich oszczędzać, ponieważ klienci to wyczują i więcej nie wrócą. W dobie Internetu istotna jest także wygoda, zatem jeśli mamy taką możliwość, to dobrze jest zaoferować gościom dostęp do WiFi.



Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen