Czym jest sous vide?

Autor     sie 5, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Czym jest sous vide?

Technika gotowania sous vide wykorzystywana jest przez najlepsze restauracje na całym świecie. Pokochały ją miliony szefów kuchni, gdyż jest to naprawdę ciekawa metoda stosowana w kuchni. Czym jest ta technika? Jakimi zaletami się charakteryzuje? Co możemy ugotować z jej pomocą? Przekonajmy się!

Początki sous vide

Metoda, jaką jest sous vide, została opracowana w latach 70. we Francji. Właśnie wtedy kucharz o nazwisku Georges Pralus dowiódł, że próżniowo zapakowane gęsie wątróbki są znacznie smaczniejsze niż te, które były przyrządzane w klasyczny sposób. To właśnie za sprawą niesamowitej konsystencji oraz zalet smakowych produktów technika sous vide zyskała ogromną popularność na całym globie. Wiele osób twierdzi, że gotowanie próżniowe jest trudne, jednak rzeczywistość jest zupełnie inna i każdy sobie z nim poradzi.

Czym jest technika sous vide?

Gotowanie próżniowe wymaga od każdego kucharza zaledwie dwóch rzeczy - próżni oraz wody. W przypadku, gdy chcemy przyrządzić produkty, korzystając z metody sous vide, musimy zapakować je w odpowiednią torebką próżniową, którą produkuje się z plastiku. Jest on odporny na działanie wysokich temperatur, gdyż w późniejszym kroku musimy zanurzyć go w gorącej wodzie na konkretną ilość czasu. Jednym z lepszych producentów pakowarek próżniowych jest firma Stalgast. Pozostałe marki, którym również warto zaufać to Cas, Raptor, czy też Sammic. Temperatura samej wody jest w technice sous vide bardzo dokładnie kontrolowana i nigdy nie może przekroczyć magicznej granicy 100°C. W związku z tym czas gotowania jest naprawdę długi i wynosi kilka, a niekiedy nawet kilkadziesiąt godzin. Każdy z produktów gotuje się równomiernie, dlatego nie musimy martwić się tym, że ich środek będzie surowy, a brzeg przegotowany.

Jakimi zaletami charakteryzuje się metoda sous vide?

Jak się można domyśleć, technika sous vide cechuje się wieloma zaletami. Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że struktura gotowanych w ten sposób produktów jest równomierna oraz delikatna. Co więcej, zarówno wartości odżywcze, jak i jej cały smak pozostaje wewnątrz, dlatego większość przypraw okazuje się po prostu zbędna. Czym to skutkuje? Oczywiście tym, że dania te są znacznie zdrowsze, gdyż wymagają wykorzystania mniejszej ilości tłuszczu oraz soli. Warto również wspomnieć o higieniczności metody. Zmywania jest znacznie mniej, a woń, która dla wielu jest problemem, w szczególności, jeśli gotujemy rybę, pozostaje w środku torebki próżniowej. 

Sprzęt, jaki jest konieczny do gotowania metodą próżniową, nie należy do najtańszych, jednak sama technika sous vide pozwala nam na niemałe oszczędności. Redukcja masy mięsa w przypadku, gdy ją wykorzystamy, wyniesie tylko i wyłącznie 10 procent, czyli aż o połowę mniej niż w przypadku, gdy będziemy gotowali w sposób tradycyjny. Nie możemy również zapomnieć o tym, że produkty przygotowane metodą sous vide mogą być znacznie dłużej przechowywane w zamrażarce i nie tylko bez żadnego uszczerbku na ich jakości oraz smaku.

Jakie sprzęt jest potrzebny do gotowania metodą sous vide?

Jeszcze jakiś czas temu technika sous vide każdemu kojarzyła się tylko i wyłącznie z ekskluzywnymi restauracjami. Aktualnie jednak sytuacja wygląda zupełnie inaczej, a z metody tej może skorzystać każdy z nas w swoim własnym domu. Co należy w tym celu zakupić? Z pewnością będzie to tak zwany termocyrkulator, którego zadaniem będzie utrzymanie odpowiedniej temperatury wody, a także zadbanie o dobry czas gotowania. Nie możemy również nie wspomnieć o urządzeniach do pakowania próżniowego, które oferują nam takie firmy jak Stalgast, Cas, Raptor, czy też Sammic. W przypadku, gdy zaopatrzymy się w taki sprzęt, będziemy mogli rozpocząć naukę gotowania metodą sous vide.



Powiązane produkty

Powiązane posty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: