Deski do krojenia to podstawowe narzędzie pracy w każdej kuchni. W wielu lokalach gastronomicznych można spotkać różnokolorowe deski, które przez osoby niezwiązane z gastronomią, postrzegane są jako ładny element dekoracyjny. Oczywiście, można je traktować jako element wyposażenia, ale różne kolory desek w gastronomii służą przede wszystkim do łatwego i szybkiego rozróżniania desek podczas prac w kuchni.
System HACCP – co to takiego ?
Bezpieczeństwo i wysoka jakość serwowanej żywności, powinny być podstawą działalności każdego punktu gastronomicznego. Dlatego od dnia 1 stycznia 2006 roku wszystkie podmioty, które zajmują się produkcją i przetwarzaniem żywności, bez względu na ich wielkość, zostały zobligowane do wprowadzenia systemu HACCP. Skrót ten oznacza Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Głównym założeniem tego systemu jest stosowanie desek w jednym kolorze do jednej grupy produktów. Dzięki temu można skutecznie zapobiegać zanieczyszczeniom i zakażeniom żywności.
Kolory desek w gastronomii. Jak używać je prawidłowo ?
Lokale gastronomiczne obsługują wielu gości, którzy oprócz tego, że mają różne upodobania kulinarne często również posiadają alergie na wiele produktów spożywczych. Szefowie kuchni kroją, siekają i miażdżą każdego dnia dużą ilość surowców kulinarnych. Wiele z nich może być zanieczyszczonych albo zawierać substancje uczulające. Nieświadome wprowadzenie ich do obrotu może skutkować niebezpiecznymi zatruciami lub reakcjami alergicznymi wśród klientów. W takich przypadkach wprowadzenie systemu różnokolorowych desek do krojenia znacznie ułatwia pracę oraz wspomaga zachowanie czystości żywności.
Wyróżniamy sześć kolorów desek w gastronomii, gdzie każdy kolor odpowiada innym produktom:
-
Czerwony - przeznaczony do surowego mięsa;
-
Niebieski - przeznaczony do surowych ryb, owoców morza;
-
Żółty - przeznaczony do drobiu surowego;
-
Brązowy - przeznaczony do mięsa gotowanego i wędlin;
-
Biały - przeznaczony do nabiału i pieczywa;
-
Zielony - przeznaczony do warzyw i owoców.
Nowością, która coraz częściej pojawia się w punktach gastronomicznych, jest deska do krojenia w kolorze fioletowym. Przeznaczona jest ona dla alergików, dla których produkty nie powinny mieć kontaktu z innymi potrawami.
Zalety klasyfikacji HACCP
Wprowadzenie przepisów, które różnicują kolory desek w gastronomii to trafiony pomysł. Dzięki temu można łatwo i szybko odnaleźć odpowiednią deskę, co ułatwia codzienną pracę, redukuje ewentualne pomyłki oraz pomaga zachować wysokie standardy higieny i czystości żywności. Prawidłowe stosowanie kolorowych desek to również eliminacja sytuacji, w których świeże pieczywo zostanie pokrojone na tej samej desce, na której chwilę wcześniej filetowano surową rybę. Dodatkową zaletą stosowania różnokolorowych desek w kuchni jest również unikanie mieszania się smaków. Niektórzy klienci posiadają znakomicie rozwinięte zmysły węchu i smaku i są w stanie bezbłędnie rozpoznać, że owocowy deser, który zamawiali smakuje surowym mięsem.
Prawidłowe stosowanie klasyfikacji HACCP w przypadku desek kuchennych, to wyraz dbałości o wysoką jakość obsługi klienta, a także troska o ich bezpieczeństwo i zdrowie.
Zobacz ofertę desek do krojenia dla gastronomii firm Stalgast, Hendi, Bartscher oraz Redfox.