Prawidłowa konserwacja urządzeń chłodniczych

Autor     sie 24, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Prawidłowa konserwacja urządzeń chłodniczych

Konserwacja urządzeń chłodniczych jest czynnością, o której wiele osób nagminne zapomina, co w efekcie jest przyczyną różnych usterek. W maszynach tego typu istnieje zwiększone prawdopodobieństwo rozwoju wszelkiego rodzaju mikroorganizmów, takich jak bakterie oraz grzyby. Szczególnie w nieprawidłowo konserwowanych bądź zaniedbanych urządzeniach powstaje środowisko pełne wilgoci zawartej w powietrzu, dlatego z tego względu należy utrzymać wysoki poziom czystości w urządzeniach chłodniczych, co można bez problemu wykonać we własnym zakresie, czyszcząc samemu poszczególne podzespoły.

Urządzenia chłodnicze - definicja

Urządzenia chłodnicze są zaawansowanymi maszynami, których podstawową funkcją jest obniżenie temperatury środowiska chłodzonego, za pomocą doprowadzanej energii. Sam czynnik chłodzący może pozostawać zmienny, jednak najczęściej jest nim powietrze bądź woda. Sam typ dostarczanej energii również się różni w zależności od urządzenia chłodniczego - chłodziarki absorpcyjne pobierają ciepło, natomiast pozostałe energię w postaci pracy.

Podzespoły urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze są skomplikowanymi maszynami, które do wykonania czynności chłodzenia korzystają z pracy wielu wewnętrznych elementów. Podstawowy układ chłodniczy składa się z takich podzespołów jak:

  • skraplacz,

  • parownik,

  • sprężarka,

  • element dławiący np. zawór rozprężny lub rurka kapilarna.

Czynniki wpływające na rozwój mikroorganizmów

Urządzenia chłodnicze są środowiskiem bardzo podatnym na rozwój wszelkich grzybów oraz bakterii, dlatego należy zadbać w nich o szczególny poziom czystości. Do najważniejszych czynników wpływających na rozwój mikroorganizmów wewnątrz chłodziarek należą:

  • temperatura produktów w urządzeniu

  • temperatura otoczenia zewnętrznego

  • częstotliwość otwierania drzwi

  • wilgoć w produktach oraz w powietrzu

  • sposób przechowywania żywności

  • rodzaj izolacji

Prawidłowa eksploatacja

Podstawowa konserwacja urządzeń czyszczących zawsze opiera się na regularnym sprawdzeniu oraz prostym wyczyszczeniu parownika, skraplacza, jak również miejsca odpływu skroplin (w zależności od typu urządzenia). Po dokonaniu tego, następnym krokiem powinna być odpowiednia dezynfekcja wszystkich elementów, eliminująca wszelkie niepożądane drobnoustroje. Warto zaznaczyć, że wszystkie wyżej wymienione czynności są proste i możliwe do wykonania przez każdego użytkownika urządzenia chłodniczego. W szczególnych przypadkach należy jednak postawić na wykwalifikowany serwis, w celu wykonania pełnej konserwacji maszyny.

Skutki nadmiernej eksploatacji urządzeń chłodniczych

Nadmierna eksploatacja urządzeń czyszczących potrafi nieść ze sobą destrukcyjne skutki dla każdego z podzespołów - zarówno używany przez lata skraplacz, jak również siatki zabezpieczające, które nie były czyszczone, prowadzą do wzrostu temperatury w całym urządzeniu, głośnej pracy, eksploatacji sprężarki oraz utraty gwarancji. Nadmierna eksploatacja odpływu skroplin jest także przyczyną zalania urządzenia oraz wentylatorów parownika, wycieku wody z urządzenia oraz nieprzyjemnego zapachu. Brak czyszczenia elementów ze stali nierdzewnej prowadzi natomiast do degradacji poszczególnych elementów oraz utraty gwarancji, dlatego należy regularnie czyścić wszelkie podzespoły we własnym zakresie, w celu uniknięcia nadmiernej eksploatacji.



Powiązane produkty

Powiązane posty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: