Biznes na kółkach, czyli food truck i jego wyposażenie

Autor     sie 17, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Biznes na kółkach, czyli food truck i jego wyposażenie

Food truck to genialne rozwiązanie dla pasjonatów gotowania - dla prawdziwych szefów kuchni, którzy uwielbiają dawać ludziom radość, a przy okazji spełniać własne marzenia. To pomysł idealny dla kuchennych indywidualistów, którzy najwyżej cenią sobie pracę we własnym towarzystwie. Nie chcą lub po prostu nie lubią współpracować z całą gromadą personelu. Innym atutem tego typu działalności jest ciągły kontakt z innymi ludźmi. Możliwość wymieniania spostrzeżeń, opinii, dzielenia się swoimi przeżyciami i doświadczeniami. Żadna praca w typowej kuchni, nie wynagrodzi braku bliskich relacji z tymi, których karmisz - dla których gotujesz.

Dobre nastawienie i fantastyczna motywacja to jednak nie wszystko. Aby biznes na kółkach odniósł sukces na skalę światową, konieczne jest odpowiednie wyposażenie food trucka. Jakie akcesoria stanowią nieodzowny element wnętrza ruchomego baru? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? O czym absolutnie nie wolno zapomnieć? Przekonajmy się!

Urządzenia techniczne

W miejscu odpowiedzialnym za przygotowanie i serwowanie jedzenia, nie może zabraknąć odpowiednich urządzeń technicznych, niezbędnych do prawidłowej jego obróbki. Chodzi tutaj przede wszystkim o:

  • frytkownice,

  • kuchenki gazowe,

  • opiekacze,

  • lodówki,

  • zamrażarki,

  • płyty grillowe,

  • bemary gastronomiczne.

Wskazane wyżej sprzęty pozwolą zarówno wykreować określone potrawy, ale także przechować niezbędne do ich przygotowania składniki.

Okapy i osłony termiczne

Wyposażenie food trucka nie może obejść się bez okapów i osłon termicznych. Pozwalają one na izolację termiczną oraz ogniotrwałą. Za pośrednictwem komina, zamontowanego na dachu pojazdu, odprowadzają one spaliny na zewnątrz. Jak widać, nie warto na nich oszczędzać, ponieważ ich brak lub niespodziewana awaria, praktycznie uniemożliwiają podejmowanie jakichkolwiek działań w restauracji na kółkach.

Odpowiednie moduły socjalne

Co należy rozumieć pod pojęciem "moduły socjalne"? Przede wszystkim systemy skutecznego zasilania food trucka zimną oraz ciepłą wodą. Wyposażenie food trucka to ponadto nierdzewne umywalki, a także automatyka, pozwalająca na to, aby na własną rękę uruchomić pompy wody.

Wysuwane panele gastronomiczne

To kolejny niezwykle istotny element, bez którego dobry food truck nie może się obejść. Pełni on tak naprawdę dwie zasadnicze funkcje: z jednej strony odpowiada za kreatywny i niebanalny design restauracji na kółkach, z drugiej zaś pozwala wygospodarować znacznie większą powierzchnię roboczą, pełniąc przy tym funkcje ergonomiczne.

Własny system zasilania na czele z agregatem prądotwórczym

W sytuacji, kiedy niemożliwe jest podłączenie food trucka do zewnętrznego zasilania, konieczna jest obecność agregatów prądotwórczych lub akumulatorów żelowych. Poziom ich energii adekwatny jest do zapotrzebowania urządzeń znajdujących się wewnątrz food trucka, a wymagających niezbędnego zasilania.

Witryna ekspozycyjna

Sprzęt ten pozwala we właściwy sposób zaprezentować ofertę danego przedsiębiorcy. Zgodnie z przekonaniem opinii publicznej, naprawdę smaczne jest to, co jesteśmy w stanie zjeść już oczami - dlatego witryna ekspozycyjna pełni niezwykle istotną funkcję jako wyposażenie food trucka.

Autorski przepis na ponadczasowy food truck

Chcąc rozpocząć prowadzenie restauracji na kółkach, trzeba mieć w głowie pewien plan, pewną wizję tego, co chce się osiągnąć i do jakiej grupy odbiorców trafić. Określenie konkretnej idei nie jest zadaniem łatwym. Każdy chce stworzyć coś, co wyróżni go spośród innych przedsiębiorców, którzy wybrali dla siebie bardzo podobny sposób na życie. Kluczem do sukcesu jest pomysłowe i odpowiednio skomponowane menu. Oto kilka przykładowych food trucków: hot-dogi z całego świata, kuchnia włoska - makarony, pizza, porchetta, kuchnia francuska - podpłomyki, kuchnia grecka, frytki belgijskie, kuchnia holenderska - kapsalony, burgery, kurczaki, bagietki, gofry, kuchnia węgierska - kurtosze, lody. Opcji jest naprawdę wiele, trzeba tylko wybrać to, co najbardziej nam odpowiada!

Przeczytaj również: Pomysł na biznes - Candy Bar.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen