Jaka pakowarka próżniowa?

Autor     lut 28, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Jaka pakowarka próżniowa?

Ograniczenie marnotrawstwa i psucia się żywności jest ważne dla każdej działalności gastronomicznej, a używanie pakowarki próżniowej jest doskonałym sposobem, aby to osiągnąć! Produkty pakowane próżniowo mogą przetrwać do 3-5 razy dłużej niż żywność nieopakowana, a ponadto będą miały świeższy smak, ponieważ pakowanie doskonale je izoluje przed niechcianymi czynnikami zewnętrznymi. Jaka pakowarka próżniowa będzie najlepsza? Wszystko zależy od docelowego zastosowania.

 

Rodzaje pakowarek próżniowych

Aby wybrać najlepszą zgrzewarkę próżniową dla Twojej firmy, zastanów się, czego oczekujesz od urządzenia. Pakowarki listwowe i komorowe to dwa główne rodzaje urządzenia tego typu, które należy brać pod uwagę. Propozycje sprawdzonych urządzeń tego typu znajdziesz tutaj: https://www.sas24.pl/pakowarki-prozniowe-626. To, który rodzaj urządzenia wybrać sprowadza się do tego, jak często pakowarka będzie pracować i do jakich prac ma być przeznaczona. Budżet również jest ważnym czynnikiem definiującym jaka pakowarka próżniowa będzie najbardziej opłacalna.

 

Komorowe pakowarki próżniowe

To najlepsza propozycja do zastosowań, w których będzie wykonywana duża ilość uszczelnień i to w dużych partiach. Takie pakowarki mają wyższy koszt początkowy, ale zapewniają znacznie lepszą wydajność i wszechstronność niż maszyna listwowa. Jeśli będziesz często pakować żywność bogatą w płyny, maszyna komorowa jest praktycznie niezbędna.

 

Listwowe pakowarki próżniowe

Te urządzenia są doskonałym wyborem, jeśli będziesz tylko okazjonalnie pakować próżniowo i nie będziesz uszczelniać płynów. Kosztują o wiele mniej niż maszyny komorowe i zapewniają doskonałą szczelność, ale brakuje im wiele wszechstronności i wydajności, jaką może zapewnić jednostka komorowa. Jeśli próbujesz pakowania próżniowego po raz pierwszy lub wiesz, że potrzebujesz tylko lekkiego modelu, pakowarka listwowa jest doskonałym rozwiązaniem.

 

Jaka pakowarka próżniowa będzie najlepszym wyborem?

Podczas wybierania pakowarki, należy wziąć pod uwagę czynniki takie jak koszt worka, ile uszczelniania planujesz zrobić i jak często planujesz pakować żywność bogatą w płyny. To wszystko nakieruje Cię w doborze urządzenia spełniającego Twoje oczekiwania.

 

Czy będziesz pakować próżniowo płyny?

Urządzenia komorowe mogą być używane do pakowania prawie wszystkich produktów, w tym płynów i mokrej żywności, bez konieczności stosowania dodatkowych przystawek.

 

Pakowarki listwowe nie spisują się najlepiej w uszczelnianiu żywności bogatej w płyny, takie jak marynowane mięsa, zupy i gulasze, ponieważ płyn ma tendencję do wydostawania się z worka wraz z powietrzem. Niektóre jednostki mają na panelu sterowania tryb, który ułatwia to zadanie, ale to zazwyczaj wymaga użycia pojemnika i znacznie wydłuża czas cyklu.

 

Jednym ze sposobów obejścia tego problemu jest zamrożenie cieczy przed jej zapakowaniem.

 

Jaka pakowarka próżniowa jest najlepsza do zastosowań komercyjnych?

Urządzenia komorowe są dobrze przystosowane do zastosowań komercyjnych. Aby pracować szybciej, wybierz pakowarkę z większym prętem zgrzewającym lub z wieloma prętami. Pozwala to na umieszczenie wielu worków jednocześnie i ułatwiają zgrzewanie dużych partii.

 

Pakowarki listwowe są świetne do lekkich zastosowań. Jeśli będziesz sporadycznie uszczelniać kilka worków to znacznie bardziej opłacalny wybór. Ponieważ mają mniejsze ciśnienie i mniejsze komory, to pakowanie dużych partii będzie trwać dłużej.

 

Który typ urządzenia jest lepszy do gotowania metodą sous-vide?

Pakowarki komorowe są najlepszym wyborem dla sous-vide ze względu na ich wszechstronność. Listwowe pakowarki, również poradzą sobie z tym zadaniem, ale nie będą w stanie poradzić sobie z żywnością bogatą w płyny tak skutecznie jak maszyna komorowa.

 

Automatyczne vs ręczne zgrzewarki próżniowe

W ręcznych pakowarkach próżniowych można samemu ustawić, jak długo urządzenie ma wyciągnąć powietrze z worka, za pomocą timera. Ta funkcja jest świetna, jeśli będziesz pakować dużo miękkich, delikatnych produktów, takich jak muffiny, które mogłyby zostać uszkodzone przez nagłe zassanie całego powietrza.

 

Na automatycznych pakowarkach cykl działa, do momentu aż całe powietrze nie zostanie pobrane z worka, jest to zazwyczaj szybsze niż ustawienie timera. Jeśli będziesz pakować bardziej trwałe rodzaje produktów, jest to bardziej wydajny system. Niektóre urządzenia oferują oba tryby pracy.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen