Wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole

Autor     mar 26, 2021     Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole

Tematem tego artykułu jest wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole, zarówno pod względem niezbędnych urządzeń, jak i wszelkich akcesoriów. Dotyczy to głównie szkół średnich, które w swojej ofercie edukacyjnej posiadają kierunki związane z branżą gastronomiczną.

Dobrze wyposażona pracownia szkolna jest najważniejszym aspektem, który ma wpływ na nabycie najistotniejszych umiejętności branżowych oraz ich nieustanne praktykowanie.

Wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole — meble

Umeblowanie w pracowni gastronomicznej musi być wykonane z materiałów, które łatwo się czyści i dezynfekuje, czyli ze stali nierdzewnej. Jest to materiał odporny na wszelkie zarysowania, uszkodzenia oraz zdecydowanie ułatwia utrzymanie właściwego poziomu higieny. Poza tym takie meble odzwierciedlają prawdziwe warunki pracy panujące w lokalach gastronomicznych.

W skład zabudowy meblowej wchodzą m.in. regały, półki, stoły, wózki, szafy. Muszą one spełniać wymogi sanitarne i być wykonane odpowiednio do ich użytkowania — odpowiednia długość i szerokość blatu roboczego, czy też stół wykonany z jednego arkusza blachy. 

Oczywiście wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole powinno cechować odpowiednie rozmieszczenie urządzeń czy mebli, zgodnie ze wspomnianymi wymogami sanitarnymi, ale również takie, które ułatwiają przemieszczanie się oraz wykonywanie konkretnych zadań.

Niezbędne urządzenia gastronomiczne w szkolnej pracowni

Nauka gotowania nie może obejść się bez pewnych urządzeń, które zwyczajnie to umożliwiają i jak najbardziej ułatwiają. Każdy się zgodzi, że sercem domu jest kuchnia, tak w kuchni bardzo ważny jest piec, który sprawi, że zapachy potraw pobudzą  nasze zmysły.

Takim sercem z pewnością może być piec konwekcyjno-parowy, który pozwoli przygotować kilka potraw naraz. W takim piecu do cyrkulacji gorącego powietrza wtłaczana jest dodatkowo para wodna, co powoduje, że potrawy doskonale się gotują i nie wysuszają.

piec_konwekcyjno_parowy

Gastronomiczna zmywarka do naczyń to kolejny niezbędnik szkolnej pracowni, która de facto powinna być zintegrowana ze stanowiskiem do zmywania. Naczynia bowiem przed włożeniem do zmywarki powinny być pozbawione resztek jedzenia na przykład poprzez opłukanie pod bieżącą wodą.

Kolejnym urządzeniem jest chłodziarko-zamrażarka, która służy do przechowywania wybranych produktów spożywczych. Jej pojemność powinna być dosyć spora z uwagi na fakt, że będzie z niej korzystała spora liczba uczniów.

W celu dłuższego przechowywania można wykorzystać proces mrożenia. Najlepiej sprawdzi się tutaj bardzo pojemna i przestronna zamrażarka skrzyniowa.

W celu wstępnej obróbki produktów wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole nie może obyć się bez obecności robotów kuchennych. W naszym sklepie znajduje się kilka ich rodzajów, które wyposażone są w przeróżne funkcje. Im więcej funkcji tym lepiej, gdyż ułatwia to wykonywanie poszczególnych etapów przygotowywania posiłków.

Oprócz posiłków bardzo ważne jest przygotowywanie napojów, w tym kawy, więc dobrej jakości ekspres do kawy również zalicza się do koniecznego sprzętu w szkolnej pracowni gastronomicznej.

Wyposażenie pracowni gastronomicznej w szkole — akcesoria kuchenne

Nauka gotowania związana jest z używaniem konkretnych akcesoriów kuchennych. Wśród nich można wyróżnić noże, widelce, łyżki, tasaki czy... termometry. Poza tym wszelkie akcesoria cukiernicze, jak blachy czy foremki, i przede wszystkim garnki czy patelnie, które są podstawą wyposażenia takiej pracowni.

To, co najważniejsze, to wysoka jakość wykonania wszystkich wyżej wymienionych akcesoriów. Powinny być wykonane z surowców przeznaczonych do pracy w branży gastronomicznej.

Pracownia gastronomiczna winna posiadać kilka rodzajów akcesoriów z jednej kategorii, które będą różnić się wielkością czy pojemnością. Różnorodność oraz szeroki wybór akcesoriów ułatwia gotowanie.

Bardzo ważny aspekt — odpowiedni poziom higieny

Podczas przygotowywania posiłków należy przestrzegać zasad higieny. Już na poziomie nauki ten nawyk powinien być wpojony w umysły młodych ludzi, którzy swoją przyszłość łączą z pracą w gastronomii.

W tym celu należy wyposażyć szkolną pracownię w urządzenia do dezynfekcji rąk, maseczki, jednorazowe rękawiczki oraz wiele innych, z którymi można zapoznać się w naszym sklepie internetowym:  https://www.sas24.pl/urzadzenia-do-dezynfekcji-1010.


Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen