Wyposażenie kuchni hotelowej

Autor     maj 19, 2021     Home , Działalność firmy , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Wyposażenie kuchni hotelowej

Każdy lokal gastronomiczny, czy to bar, bistro, czy hotelowa restauracja, musi mieć odpowiednio wyposażoną kuchnię. Sprzęt dobrze dopasowany, wykonany z wysokiej jakości materiałów umożliwia prawidłowe funkcjonowanie kuchni, a więc i całej restauracji. Piece, urządzenia odpowiadające za chłodzenie i mrożenie, meble, umywalki, talerze, sztućce: nie można zapomnieć o niczym. Ważna jest też higiena stale utrzymywana na wysokim poziomie.

 

Restauracja hotelowa i jej kuchnia

Należy zacząć od tego, że absolutnie kluczową kwestią jest zespół, który będzie pracował w restauracji (kucharze, kelnerzy, kelnerki, kasjerzy, kasjerki etc.), ale nawet najlepszy zespół będzie radził sobie średnio, jeśli wyposażenie lokalu nie zostanie dobrane w odpowiedni sposób. Ważne jest też rozmieszczenie poszczególnych sprzętów, by praca w kuchni była efektywna.

Przygotowywanie określonych dań nie może odbywać się bez odpowiednich urządzeń, dlatego warto zaopatrzyć się w określony sprzęt.

 

Chłodzenie i mrożenie

Lodówka i zamrażarka to podstawowe urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności. Niektóre produkty, takie jak na przykład śmietana czy mleko muszą być przechowywane po otwarciu w lodówce. Mięso zachowa swoją świeżość na dłużej, jeśli zostanie zamrożone. Produkty można by wymieniać bez końca, faktem jest jednak to, że bez lodówki czy zamrażarki żaden lokal gastronomiczny nie będzie działał sprawnie.

Należy więc pomyśleć o doborze odpowiedniej lodówki i zamrażarki. Nie chodzi tylko i wyłącznie o jej parametry techniczne czy markę, ale również wielkość dostosowaną do wielkości lokalu.

 

Piece i piekarniki

Piec i piekarnik to kolejne niezbędne przedmioty w hotelowej kuchni. Piec pozwoli na wykonywanie takich dań jak pizza, a także na pieczenie świeżego pieczywa, w piekarniku natomiast przygotowywane będą wypieki, pieczenie i wszystko to, co potrzebuje odpowiednio wysokiej temperatury przez określony czas.

Bez dobrego piekarnika i pieca nie osiągnie się zadowalających klienta rezultatów.

 

Kociołki do zup, wilki, samowary, frytkownice

Hotelowa restauracja z samowarem oznacza większy prestiż nie tylko samej restauracji, ale i całego hotelu. Wystarczy tylko dopasować odpowiedni model (wielkość) do lokalu, aby przygotowywać gościom idealną, niespotykaną nigdzie indziej herbatę.

Kociołki do zup są zaś niezwykle przydatne z tego względu, że dzięki termostatowi, w które są wyposażone, można kontrolować temperaturę zupy, kremu czy gulaszu. Warto kupować urządzenia tworzone ze stali nierdzewnej czy stali chromowej, która jest polerowana.

Wilki, czyli urządzenia do mielenia mięsa, to kolejny element wyposażenia dobrej hotelowej kuchni. Kluczem jest szybkość, z jaką wilk może zmielić mięso. Dlaczego? Klient nie lubi długo czekać. Warto się więc zaopatrzyć w wydajną maszynkę do mielenia mięsa, najlepiej elektryczną, by przygotowany produkt był jak najwyższej jakości.

Dobrym pomysłem jest również zakupienie frytkownicy. Nie służy ona wyłącznie do przygotowywania popularnego dania z ziemniaków, frytek, ale może również smażyć ryby, warzywa, mięso czy owoce morza.

 

Urządzenia do dezynfekcji

Ważne są również urządzenia do dezynfekcji, dzięki którym będzie można utrzymać w hotelowej kuchni wysoki poziom higieny. Dzięki nim kuchnia będzie zawsze czysta, a posiłki przygotowywane przez zatrudniony w niej zespół świeże, smaczne i zdrowe. Nie ma nic gorszego dla renomy hotelu i jego restauracji niż zaniedbana, brudna kuchnia.

Chodzi również o zapobieganie rozprzestrzenianiu się groźnych bakterii i wirusów, takich na przykład jak koronawirus SARS-CoV-2.

Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: