Jak przechowywać wino w butelkach

Autor     lip 5, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Jak przechowywać wino w butelkach

Subtelny smak wina skrywa swoją tajemnicę w przygotowaniu i odpowiednim przechowywaniu. Kolor i aromat trunku zmieniają się pod wpływem czynników zewnętrznych, stąd koneserzy przywiązują dużą uwagę do warunków składowania alkoholu. Dowiedz się, jak przechowywać wino w butelkach, by zachować wszystkie walory trunku. 

Warunki przechowywania wina w butelkach

Wpływ na smak wina ma nadmierne naświetlenie. Alkohol preferuje zacienione miejsca, osłonięte od światła naturalnego i sztucznego. Wystawienie trunku na ekspozycje słońca może prowadzić do wydzielania siarki, co z kolei zmieni jego pierwotny smak. Koneserzy szukający informacji o tym, jak przechowywać wino w butelkach powinni wiedzieć, że temperatura w miejscu leżakowania trunku nie powinna być większa niż 20 st. C. W zależności od rodzaju wina, będzie ona wahać się w przedziale od 9 do 18 st. C. Należy także zwrócić uwagę na wilgotność powietrza. Dobrze, by wynosiła ona w okolicach 70%.

Jak przechowywać wino w butelkach w domu?

Popularnym sposobem na przechowywanie wina w domu są specjalne stojaki na butelki. Warto ustawiać je z dala od światła dziennego, w miejscach zacienionych i osłoniętych przed słońcem. Prawidłowo wino powinno się trzymać w pozycji poziomej. W ten sposób korek zamykający butelkę będzie stale nawilżany i nie skurczy się, przez co powietrze nie przedostanie się do trunku.

Koneserzy mogą zdecydować się też na zakup domowej winiarki. Urządzenie zasilane energią elektryczną jest podobne do lodówki. Wewnątrz panują warunki idealne do przechowywania wina. Domowe winiarki mogą mieć kompaktowe rozmiary, mierząc mniej niż 1 metr wysokości. Półki przystosowane są do składowania butelek, a możliwy zakres temperatur waha się w często w przedziale od +5 do +20 st. C.

Restauracje i bary - jak przechowywać wino w butelkach?

Właściciele restauracji i barów mogą pozwolić sobie na stworzenie specjalnej piwniczki do win. Trunki będą miały zapewnioną odpowiednią wilgotność, zacienienie i temperaturę powietrza. Wewnątrz piwniczek zainstalować można drewniane leżaki na butelki lub winiarki. Ich duży wybór można znaleźć na stronie https://www.sas24.pl/winiarki-936. Urządzenia dobrze dopasować do potrzeb restauracji. Miejsca specjalizujące się w podawaniu wina powinny wybrać wysokie szafy chłodzące na alkohol, posiadające nawet do 7 półek. Podczas gdy w piwniczce panować będzie temperatura idealna do przechowywania win czerwonych i białych, winiarka posłużyć może jako leżak dla win różowych, które dobrze jest trzymać w temperaturze 9-10 st. C.  Mniejsze winiarki dobrze sprawdzą się jako podręczne narzędzie kelnerów. Będzie w nich można przechowywać otwarte butelki przed przeniesieniem do piwniczki.

Błędy, których nie należy popełniać

W efekcie złego przechowywania dojść może do zepsucia wina. Butelek nie można na długo zostawiać w tradycyjnej lodówce. Kilkutygodniowe trzymanie trunku w chłodziarce rujnuje jego smak i aromat. Wszystko przez zbyt niską wilgotność panującą wewnątrz lodówki. Jeśli dodać do tego ustawienie w pozycji pionowej, trzeba liczyć się z pogorszeniem jakości wina. Również trzymanie butelek w barku, szafce lub kuchni negatywnie wpływa na stan alkoholu. Korek pozbawiony nawilżenia zmniejsza swój rozmiar. Do wnętrza butelki przedostaje się powietrze, prowadzące do utlenienia wina. Trunek traci wówczas swój charakter i nie smakuje tak samo.

Wiedza na temat tego, jak przechowywać wino w butelkach pomaga na dłużej cieszyć się szlachetnym smakiem alkoholu. Należy pamiętać nie tylko o prawidłowej temperaturze, czy wilgotności panującej w miejscu trzymania trunku. Równie ważne jest, by butelka leżakowała z dala od światła naturalnego i sztucznego. W ten sposób zadbać można o kolor, smak i aromat ulubionego alkoholu.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen