Wyposażenie dla gastronomii

Autor     lip 19, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Pomysł na biznes    0 Komentarzy
Wyposażenie dla gastronomii

Wyposażenie lokali gastronomicznych jest jednym z jego najbardziej istotnych elementów. Dobry, niezawodny i funkcjonalny sprzęt w dużej mierze może zaważyć na końcowej jakości dań oraz szybkości obsługi klientów. Można więc śmiało powiedzieć, że wyposażenie stanowi pewnego rodzaju trzon, na którym opiera się działanie wszelkich lokali gastronomicznych. Warto zatem wybrać sprzęt, który będzie odporny na intensywne eksploatowanie. Wyposażenie dla gastronomii to coś, nad czym należy skupić większą uwagę podczas kompletowania osprzętu do lokalu.

Wyposażenie dla gastronomii - piekarnie i cukiernie

Wybierając wyposażenie do piekarni i cukierni, z pewnością pierwszą rzeczą, o jakiej warto pomyśleć, jest piec. Popularne piece piekarskie konwekcyjno-parowe są jednymi z najczęściej wybieranych sprzętów do tego typu działalności. Ich wielkość oraz moc jest uzależniona w dużej mierze od wielkości samego lokalu gastronomicznego. Wybór idealnego pieca piekarskiego pozwoli na pieczenie przepysznych bułeczek, chlebów oraz ciast, ciasteczek i innych słodkości.

Jednakże te wszystkie pyszności warto byłoby w należyty sposób zaprezentować klientom. Tylko jak to zrobić? Z pomocą przychodzą specjalne witryny cukiernicze, które sprawdzą się do tego idealnie. Oszklone z czterech stron pozwolą na dobrą ekspozycję produktów.

Wyposażenie dla gastronomii - fast food

Wyposażenie dla gastronomii nabiera szczególnego znaczenia w lokalach typu fast food. Przykładowo - w niemal każdej restauracji tego typu możemy zjeść frytki. Do zrobienia pysznych frytek będzie potrzebna dobrej jakości frytownica. Wybierając takową, dobrze byłoby zwrócić uwagę na to, czy sprzęt posiada system "zimnej strefy". Zapobiega on przypalaniu się resztek, dzięki czemu frytki są smaczne nawet po długim czasie używania frytownicy.

Lokale typu Fast Food jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się szybkością w serwowaniu dań. Jeśli chodzi o szybkość, można ją osiągnąć, używając sprzętów takich jak szatkownice gastronomiczne. Dzięki nim można znacząco skrócić proces szatkowania warzyw, owoców lub sera. 

Wyposażenie dla gastronomii - kawiarnie

Każda dobra kawiarnia musi mieć solidny ekspres. Wysokiej klasy ekspresy do kawy ze stali nierdzewnej mają wbudowane własne młynki i manometry oraz zawierają w sobie wiele funkcji, takich jak możliwość zapisywania określonych programów zaparzania. Wiele z nich charakteryzuje się też oryginalnym designe'em, który przyciąga uwagę klientów, czekających na swoje zamówienie. Warto wybrać łatwą w obsłudze wersję z którą pracownicy kawiarni szybko się oswoją.

Jednakże w kawiarniach nie podaje się jedynie kawy. Równie popularne są różnego rodzaju soki ze świeżych owoców. Do ich wykonania dobrze jest wybrać profesjonalną sokowirówkę, która będzie solidna w działaniu oraz prosta w czyszczeniu.

Wyposażenie dla gastronomii - catering

Dla przedsiębiorstw zajmujących się szeroko pojętym cateringiem, wyposażenie zaplecza gastronomicznego jest równie ważne. Wszelkiego rodzaju termosy pozwalają na podawanie przygotowanych wcześniej gorących napojów. Z kolei pojemniki termoizolacyjne z łatwością utrzymają ciepło różnego rodzaju potraw. Przy ich wyborze, lepiej jest sprawdzić wygodę uchwytów, która może mieć dość duże znaczenie w transporcie.

Imprezy z udziałem cateringu zwykle należą do bardzo udanych. Wszystko to za sprawą przepysznych dań. Jednakże każdy posiłek musi mieć na czym leżeć. Tutaj z pomocą przychodzą specjalnie przygotowane do tego celu stoły cateringowe. Warto wybrać model składany, który umożliwia szybki transport i zajmuje mało miejsca.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen