Odzież gastronomiczna

Autor     sie 27, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Odzież gastronomiczna

Odzież gastronomiczna - jak wybrać idealny model dla Twoich pracowników?

Estetyczny wygląd pracownika restauracji jest obecnie bardzo mile widziany. Schludność i jednoczesną prezentację zapewni dobrej jakości strój roboczy. Na co warto zwracać uwagę poszukując odzieży gastronomicznej? Zapoznaj się ze wskazówkami zawartymi w treści niniejszego poradnika.

Czym powinna wyróżniać się odzież gastronomiczna?

Strój przeznaczony do użytku kucharzy i kelnerów powinien być nie tylko estetyczny, ale również wygodny. Specyficzny charakter branży gastronomicznej wymusza jednocześnie zachowanie określonych zasad higienicznych. Dla przykładu, osoba zajmująca się przygotowywaniem jedzenia powinna mieć na sobie nakrycie głowy. Trudno więc wyobrazić sobie profesjonalne gotowanie bez czapki czy czepka. Wybierając odzież gastronomiczną należy jednak brać pod uwagę jej funkcjonalność. Łatwe w zdejmowaniu i wygodne w noszeniu elementy garderoby takie jak zapaska czy koszula z długim rękawem będą spełniać zarówno funkcję estetyczną, jak i użytkową. 

Odzież do gastronomii - z jakiej tkaniny powinna być wykonana?

Praca z jedzeniem oznacza wyższe ryzyko zabrudzenia i zalania. Wybierając odzież gastronomiczną warto więc postawić na modele premium. Doskonałej jakości bawełniane bluzy kucharskie można bez obaw wyprać w wysokiej temperaturze, bez ryzyka wyblaknięcia kolorów czy utraty właściwości tkaniny. W przypadku fartuchów warto postawić na mieszankę materiałów wykazującą się wyższą odpornością na zachlapanie. Bawełna połączona z poliestrem lub wiskozą zdaje w tym przypadku egzamin w stopniu celującym. 

Choć cena dobrej jakości elementów odzieży dla pracowników gastronomii może wydawać się wysoka - w tym przypadku warto zainwestować nieco więcej. Niskiej jakości ubrania dużo szybciej utracą swoje właściwości a także nie będą prezentować się w odpowiedni sposób. Nienaganny wygląd pracowników to jeden z tych aspektów, który zdecydowanie zachęca klienta do ponownego odwiedzenia restauracji. 

Odzież gastronomiczna - odporna na plamy i przetarcia

Ubrania przeznaczone do gastronomii można śmiało określać mianem odzieży roboczej. Pracownicy będą bowiem nosić je nawet przez kilkanaście godzin w ciągu dnia. Dodatkowo są oni narażeni na trudne warunki pracy. Wysoka temperatura, łatwy dostęp do płynów i substancji potencjalnie brudzących - wszystko to przemawia za zakupem odzieży gastronomicznej dobrej jakości. Na szczególną uwagę zasługują pod tym względem kucharze. Ich fartuchy muszą być nie tylko estetyczne, ale również odporne na zachlapania czy przetarcia. W przypadku zabrudzenia, dobrej jakości odzież roboczą wystarczy wyprać w wysokiej temperaturze. Inwestując w dobrej jakości białe koszule czy fartuchy robocze można mieć pewność, że plamy zniknął a śnieżny kolor nie wyblaknie.

Wygoda podczas pracy - jakie buty do gastronomii wybrać?

Branża gastronomiczna oparta jest na pracy w ciągłym ruchu. Dotyczy to zarówno kucharzy, kelnerów jak również innych osób obsługujących gości. Warto więc zapewnić swoim pracownikom wygodne obuwie. Buty do gastronomii powinny być lekkie, a jednocześnie przewiewne. Dzięki temu ich noszenie będzie komfortowe, zarówno na początku, jak i pod koniec zmiany. 

Zakup wysokiej jakości odzieży gastronomicznej gwarantuje nieskazitelny wygląd pracownika. Jednocześnie produkty wykazują się wytrzymałością i są łatwe w utrzymaniu w czystości. Kompletując garderobę pracowniczą warto więc poświęcić nieco więcej czasu na wybór ubrań, które pozostaną z nimi przez więcej niż jeden sezon. Jeśli interesuje Cię zakup odzieży do gastronomii premium, zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. 

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen