Wyposażenie bufetu – czego nie może w nim zabraknąć?

Autor     lis 26, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Wyposażenie bufetu – czego nie może w nim zabraknąć?

Organizacja dużych imprez to nie tylko wyzwanie pod względem przygotowania jedzenia, ale również odpowiedniej jego oprawy. Zwłaszcza jeżeli goście będą korzystać z bufetu. Warto więc zadbać o to, by na stole niczego nie zabrakło. Mowa tu nie tylko o pysznym jedzeniu, ale i akcesoriach niezbędnych do jego zaserwowania. W poniższym artykule podpowiadamy więc, jakie przedmioty powinny się znaleźć na bufetowym stole. Dzięki nim bufet stanie się nie tylko funkcjonalny, ale i nabierze schludnego, atrakcyjnego wyglądu.

 

Przygotowanie bufetu

Serwowanie poczęstunku dla gości w formie bufetu ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala on na obsługę większej ilości gości oraz odciążenie personelu z wydawania pojedynczych dań. Pozwala on także na wprowadzenie do menu znacznie większej ilości serwowanych potraw. Niezmiernie ważne jest jednak to, by go odpowiednio przygotować. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie oddzielnych stref z napojami, jedzeniem ciepłym oraz przystawkami na zimno. Dzięki temu herbata, warniki do wody i termosy do kawy znajdą się blisko siebie. Tuż obok nich powinny się znaleźć także dozowniki do soków, czy dyspenser mleka. Tuż za nimi najlepiej przygotować bar sałatkowy, inne zimne przystawki i pieczywo, które powinno znaleźć się w koszach. Na stole bufetowym nie powinno również zabraknąć dań ciepłych – zup oraz dań głównych. Na samym końcu natomiast warto pomyśleć o deserach – ciastach i owocach wyłożonych na paterach, czy lodach, które czekają na gości w schładzanych kuwetach.

Czego nie może zabraknąć w bufecie?

Poza jedzeniem, na stole nie może zabraknąć również profesjonalnego sprzętu do serwowania tych potraw. Każde z dań wymaga bowiem przechowywania w miejscu, w którym danie nie utraci swojej temperatury, aromatu, czy walorów smakowych. Dlatego tez na bufecie powinny znaleźć się urządzenia takie jak: podgrzewacze gastronomiczne (do zup, talerzy i dań głównych), systemy bufetowe (np. witryny chłodzące, dyspensery na sok itp.), kosze na pieczywo, tace i patery. Niezbędnym elementem wyposażenia bufetu są także bemary oraz różnego rodzaju akcesoria bufetowe, które nie tylko ułatwiają serwowania potraw, ale i podnoszą jego walory estetyczne. Wśród nich koniecznie muszą się znaleźć gadżety takie jak: szczypce, sztućce do sałatek, chochla do zup lub sosów oraz pojemniki na sztućce. Przedmiotów tych absolutnie nie może zabraknąć na wyposażeniu stołu bufetowego.

Jak stworzyć wyjątkowy bufet?

Wymienione powyżej akcesoria stanowią zaledwie część wszystkich ze sprzętów, które można umieścić w bufecie. Pełne wyposażenie bufetu jest bowiem znacznie bardziej rozbudowane. Jeżeli chcesz, by goście jeszcze długo wspominali przygotowany przez Ciebie bufet, zadbaj również o inne dodatki. Niezmiennie od lat dużą ciekawość wzbudzają gadżety takie jak fontanny do czekolady. Dostępne są one zarówno w odmianach podestów jednostopniowych, jak i podestów dwustopniowych. Niezależnie od tego, który z nich się wybierze – zawsze pozostawiają one po sobie doskonałe wrażenie. Bardzo pomocne okazują się także kolumny bufetowe, w których przechowuje się czyste naczynia. Niezwykle pomocne są również tabliczki, które umieszczone na bufecie tuż obok potraw pozwalają na zidentyfikowanie konkretnych dań. Warto również zadbać o to, z jakich materiałów są wykonane wszystkie te gadżety. Najbardziej poleca się te wyprodukowane ze stali nierdzewnej lub szkła. Są one łatwe w czyszczeniu, co podnosi higienę oraz estetykę bufetu.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen