Klimatyzator do restauracji- jaki wybrać?

Autor     maj 24, 2022     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Klimatyzator do restauracji- jaki wybrać?

Właściciele lokali gastronomicznych doskonale wiedzą, że klimatyzacja w we wnętrzu restauracji staje się absolutnie niezbędna. Nie tylko ma ona poprawić komfort i warunki pracy w pomieszczeniu kuchennym, ale przede wszystkim stworzyć przyjazne warunki dla gości lokalu. Niemniej jednak na rynku można znaleźć wiele rodzajów klimatyzatorów, więc wybór odpowiedniego urządzenia nie będzie taki oczywisty. Warto więc wiedzieć jaki klimatyzator do restauracji wybrać?

Dlaczego klimatyzacja jest w restauracji niezbędna?

Klimatyzacja w lokalu gastronomicznym będzie spełniała kilka, niezwykle istotnych funkcji. Po pierwsze jej zdaniem jest regulowanie temperatury wewnątrz, a co za tym idzie - ma ona zarówno chłodzić pomieszczenie latem, a także ogrzewać je zimą. W takich warunkach znacznie zwiększa się komfort pracowników oraz- co najważniejsze - gości restauracji. Klimatyzator do restauracji spełnia również rolę oczyszczacza powietrza. Ma on za zadanie niwelować grzyby, bakterie, czy drobnoustroje, a także niwelować nieodpowiednie zapachy. Jak więc widać, zamontowanie klimatyzatora w lokalu gastronomicznym przyniesie wiele korzyści i zdrową atmosferę, zarówno pracownikom jak i gościom.

Klimatyzator do restauracji- kasetonowy czy multi-split?

Wybór klimatyzatora do restauracji powinien skupiać się na podjęciu decyzji pomiędzy modelem kasetonowym, a modele multi-split. Klimatyzacja kasetonowa jak np. klimatyzator Multi, to rozwiązanie, które musi zostać zaprojektowane i zaplanowane już na etapie powstawania lokalu gastronomicznego. Wówczas taka inwestycja będzie o wiele bardziej ekonomiczna i łatwiejsza w montażu. Klimatyzacja kasetonowa z całą pewnością ma wiele zalet. Do największych z nich można zaliczyć:

  • intuicyjne sterowanie

  • możliwość skonfigurowania ram czasowych, w których urządzenie będzie pracować

  • zapamiętywanie ostatnio zaprogramowanych ustawień

  • kilkanaście parametrów mocy do wyboru

Warto jednak przyjrzeć się mocy klimatyzatora kasetonowego i wybrać taką, która idealnie będzie odpowiadała potrzebom lokalu. Wspomniany już klimatyzator Multi dostępny jest w wersjach: 2,6 kW, 3,5 kW oraz 5,3 kW

Kolejnym rozwiązaniem, które polecane jest do restauracji to klimatyzatory multi-split. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można zamontować je w dowolnym czasie. Powinny być on traktowane jako udoskonalenie wyposażenia lokalu. Klimatyzator do restauracji multi-split musi być wyposażony w wysokiej jakości filtry powietrza, by optymalnie on funkcjonował. Z pewnością jego największą zaletą jest to, że nie tylko chłodzi lokal, ale również może go skutecznie ogrzać zimą. Tego typu klimatyzator świetnie sprawdzi się w lokalu gastronomicznym, gdzie temperatura musi zostać wyregulowana w większej ilości pomieszczeń. Wówczas do jednej jednostki zewnętrznej, można podłączyć jednostki wewnętrzne i zapewnić im sprawne działanie. Przykładem klimatyzatora multi-split może być model Split Aroma R32. Posiada on aż 13 standardowych funkcji i efektywny czynnik chłodniczy R32. Warto wspomnieć o zamontowanym w nim trybie czuwania, który pozwala na zmniejszenie zużycia energii.

Jaki klimatyzator wybrać do lokalu gastronomicznego?

Wybór klimatyzatora do restauracji powinien być uzależniony przede wszystkim od potrzeb lokalu. Na tej podstawie musi zostać dopasowana moc urządzenia, a także pozostałe funkcje dodatkowe. Niezwykle ważną kwestią stają się również względy finansowe. O ile potrzebny jest klimatyzator do restauracji, który będzie zamontowany natychmiast, to modele multi-split sprawdzą się idealnie. Jeśli jednak lokal gastronomiczny dopiero powstaje, można zdecydować się na klimatyzator kasetonowy. Będzie to rozwiązanie dość ekonomiczne i wydajne.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen