Profesjonalne garnki i patelnie – wyposażenie niezbędne w lokalu gastronomicznym

Autor     lis 30, 2022     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Profesjonalne garnki i patelnie – wyposażenie niezbędne w lokalu gastronomicznym

Kuchnia gastronomiczna to pomieszczenie, w którym musi znajdować się wyłącznie wyposażenie najwyższej jakości. Bez niego miejsce to nie będzie mogło funkcjonować prawidłowo. Należy zadbać m.in. o profesjonalne garnki i patelnie. Tego typu elementy muszą posiadać nieco inne cechy niż te przeznaczone do użytku domowego.

Garnki gastronomiczne

Budowa garnków gastronomicznych dostosowana jest do przyrządzania konkretnych rodzajów dań. Dla przykładu, emaliowany garnek do zup i sosów firmy Hendi umożliwia szybkie podgrzanie danej potrawy. Naczynie może też ozdobić szwedzki stół. W przypadku kuchni śródziemnomorskiej i przygotowywania muli, konieczne jest zaopatrzenie się w przeznaczone do tego naczynie. Inne profesjonalne garnki gastronomiczne to np. te do ryb. W ofercie Stalgast w komplecie z garnkiem otrzymuje się również ruszt na rybę. Garnki gastronomiczne wyróżniają się dużym zakresem pojemności. W skład tej kategorii wchodzą zarówno produkty małej wielkości umożliwiające przygotowanie potrawy dla kilku osób, jak i te duże, wykorzystywane podczas organizacji dużych imprez w restauracji. Stalgast posiada w ofercie garnki o pojemności nawet 62,8 l i średnicy 500 mm.

Patelnie gastronomiczne

Wśród patelni gastronomicznych można wyróżnić kilka grup różniących się przede wszystkim materiałem wykonania i obecnością konkretnych funkcji. Poza klasycznymi urządzeniami wymagającymi źródła ciepła do działania, dostępne są też tzw. patelnie przechylne lub wychylne. Sprawdzają się one w restauracjach, stołówkach i punktach gastronomicznych serwujących dużą ilość smażonych dań w tym samym czasie. Patelnie uchylne mają pojemność od 60 l, produkowane są ze stali nierdzewnej, zasilane na gaz lub energię elektryczną. Tym modelem nie musi oczywiście dysponować każda restauracja. Powinna jednak zaopatrzyć się w zestaw profesjonalnych patelni o różnym przeznaczeniu. Wyróżnić można m.in. patelnie uniwersalne, do smażenia ryb, do naleśników, grillowe, do przyrządzania paelli, woki oraz patelnie głębokie. Największą popularnością cieszą się te wykonane z aluminium i pokryte teflonową powłoką. Do ich zalet należy szybkie i równomierne nagrzewanie się oraz niewielka waga. Potrawy można przygotowywać na nich na niewielkiej ilości tłuszczu. Ponadto warto wspomnieć o patelniach ze stali walcowanej, ze stali nierdzewnej z powłoką teflonową lub emaliowanych oraz o tych żeliwnych.

Na jakie garnki i patelnie warto zwrócić uwagę planując wyposażenie lokalu gastronomicznego?

Profesjonalne garnki i patelnie mają różne przeznaczenia. W dobrym lokalu gastronomicznym powinno znaleźć się oczywiście wiele produktów tego typu, by możliwe stało się przyrządzenie różnego rodzaju potraw. Klienci z pewnością docenią wszechstronność kuchni. Warto jednak rozważyć, które garnki i patelnie faktycznie będą wykorzystywane. Jeśli chodzi o produkty z tej pierwszej kategorii, dobrze jest zwrócić uwagę na ofertę wspomnianej już marki Hendi. Garnek do zup i sosów z pokrywką przyda się w większości lokali gastronomicznych. W zależności od potrzeb można wybrać wariant o mniejszej lub większej pojemności. Również garnki do muli od tego producenta występują w różnych wariantach. Do przyrządzania naleśników w profesjonalny sposób przyda się nieprzywierająca patelnia PLATINUM do indukcji od Stalgast o odpowiedniej średnicy. W większości kuchni sprawdzi się też doskonale rozprowadzający ciepło wok od Hendi. Warto również zapoznać się z treścią naszego poprzedniego artykułu, w którym opisane zostało niezbędne wyposażenie kuchni gastronomicznej.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen