Mięso sezonowane

Autor     sty 27, 2023     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Pomysł na biznes , Porady    0 Komentarzy
Mięso sezonowane

Mięso sezonowane to nic innego jak mięso dojrzałe. Sezonowanie podnosi jakość mięsa, nadaje mu odpowiedniej miękkości i kruchości. Takie mięso świetnie sprawdza się w prestiżowych restauracjach.

Mięso sezonowane - sposoby

Sezonowanie na sucho - mięso przechowywane jest w temperaturze 2-4°C przy wilgotności ok. 80% bez opakowania. Aby nabrało odpowiedniej miękkości i kruchości powinno leżeć w takich warunkach 2-4 tygodnie. Po tym czasie mięso utraci sporo wilgoci. Istotnym jest, aby sezonować duże kawałki, razem z kością.

Sezonowanie na mokro - mniejsze kawałki mięsa pakowane są f i umieszczane w lodówce na dwa do trzech tygodni. Wilgoć przenika do wnętrza, co nadaje odpowiedniej miękkości i kruchości.

Mięso sezonowane, zwłaszcza na sucho, staje się coraz bardziej popularne. Lokale gastronomiczne znacznie częściej po nie sięgają ze względu na delikatny, bogaty smak, który przyciąga wielu klientów.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego

Każdy szanujący się lokal gastronomiczny musi być odpowiednio wyposażony. Przygotowywanie odpowiednich dań, wymaga użycia właściwych urządzeń czy narzędzi. Warto przejrzeć więc asortyment oferowany przez internetowy sklep sas24. W jego ofercie zajmuje się szeroka gama produktów, jak akcesoria kuchenne, urządzenia chłodnicze i wiele innych. Wśród nich znajdują się też pakowarki próżniowe i odpowiednie do nich materiały, co pozwoli na sezonowanie mięsa na własną rękę.

Witryna do sezonowania to również doskonałe urządzenie, które pozwoli odpowiednio dojrzeć mięsu. Lampa UV skutecznie zabija bakterie, a filtr węglowy dba, by powietrze wewnątrz było zawsze czyste od zanieczyszczeń. Witryna do sezonowania pozwoli uniezależnić się od zewnętrznych dostawców. 

Piec - serce każdej restauracji

Bez względu na to, czy prowadzisz pizzerię, burgerownię, restaurację czy inny lokal typu fast food, będziesz potrzebował odpowiedniego pieca. To właśnie on odpowiada za właściwe przyrządzenie posiłku. Mięso sezonowane wymagało będzie porządnego przyrządzenia, a gorszy piec, nawet z najwyższej jakości mięsa, może zrobić nie zjadliwą potrawę. Twój piec musi być przystosowany do potrawy, którą będzie miał przyrządzić. Warto więc przy zakupie wziąć pod uwagę takie parametry jak źródło zasilania, elektryczne lub gazowe, moc czy pojemność, która będzie szczególnie ważna. Ilość blach do pieczenia, które pomieści piec, również może być bardzo istotna. Pozwoli na przygotowanie kilku posiłków jednocześnie, co może mieć niemałe znaczenie.

Wybór pieca, witryny do sezonowania mięsa czy innego sprzętu to kwestia indywidualna, dlatego nasi doradcy zawsze pomogą w doborze idealnego sprzętu do Twojego lokalu - skontaktuj się z SAS24.p

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen