Gastronomiczne urządzenia chłodnicze - czym się kierować przy zakupie?

Autor     lut 28, 2023     Home , Działalność firmy , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Gastronomiczne urządzenia chłodnicze - czym się kierować przy zakupie?

Przechowywanie produktów we właściwej temperaturze wydłuża ich przydatność do spożycia i sprawia, że nie tracą swoich walorów smakowych. Dlatego prowadząc restaurację, sklep lub hotel, warto zaopatrzyć się w gastronomiczne urządzenia chłodnicze, w których można bezpiecznie ułożyć mięso, mrożonki, wyroby cukiernicze i napoje. Specjalne witryny, zamrażarki i winiarki mogą być także z powodzeniem używane przez klientów indywidualnych. A czym się kierować przy zakupie?

Gastronomiczne urządzenia chłodnicze — jak dokonać właściwego wyboru?

Profesjonalne urządzenia chłodnicze mogą się różnić między sobą wielkością, budową i wyposażeniem. Idealny model powinien być dopasowany do potrzeb danej firmy. Witryny chłodnicze mogą służyć wyłącznie do przechowywania produktów w określonych warunkach lub mogą być też wykorzystywane do eksponowania towarów. Przed złożeniem zamówienia warto zwrócić uwagę na takie parametry jak:

  • zakres temperatur

  • sposób ułożenia towaru

  • pojemność

  • zużycie energii

  • materiał wykonania

  • dodatkowe funkcje

Gastronomiczne urządzenia chłodnicze powinny być łatwe w codziennej obsłudze. Zamrażarki i szafy chłodnicze wyposażone w wewnętrzne oświetlenie LED i cyfrowy panel sterowania to wygodne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w barze, restauracji, laboratorium czy aptece. Konstrukcja urządzenia musi być stabilna i wykonana z dobrej jakości materiałów, które będą odporne na uszkodzenia i korozję.

Witryny ekspozycyjne — zastosowanie

Niektórych produktów nie można postawić na półce, ponieważ muszą być przechowywane w niskich temperaturach. Witryny ekspozycyjne umożliwiają zaprezentowanie towaru klientowi w komfortowy i bezpieczny sposób. Urządzenie chłodnicze może był całkowicie zabudowane, częściowo otwarte lub może też posiadać przesuwne drzwi. Wyroby cukiernicze często są podawane przez sprzedawcę. W takim wypadku warto zdecydować się na zabudowaną witrynę chłodniczą 120 l firmy Stalgast wyposażoną w dwie regulowane półki i praktyczny pojemnik na skropliny. Ten model jest przeszklony z czterech stron i ma funkcję automatycznego odszraniania. Jeśli klienci mają samodzielnie sięgać po produkty, to można zdecydować się na witrynę chłodniczą Mini 98 l firmy Bartscher z otwieranymi drzwiami.

Szafa chłodnicza z przeszkleniem czy bez?

Gastronomiczne urządzenia chłodnicze powinny być przede wszystkim funkcjonalne i ergonomiczne. Szafa chłodnicza z przeszkleniem doskonale sprawdzi się w przypadku produktów, które nie muszą być przechowywane w zacienionym miejscu. Jednocześnie jest to świetne rozwiązanie, gdy pracownicy chcą szybko sprawdzić zawartość szafy, by wyjąć interesujący ich wyrób. Niektóre produkty są przechowywane w bardzo dużych ilościach i wówczas lepiej sprawdzi się szafa chłodnicza bez przeszklenia. Ciekawe propozycje można znaleźć na przykład w ofercie firmy Rilling. Model Linia z podwójnymi drzwiami to dobry wybór do przechowywania głęboko mrożonych produktów. Takie urządzenie znajduje zastosowanie w restauracjach, hotelach lub na stołówkach.

Gastronomiczne urządzenia chłodnicze służą także do eksponowania niewielkich wyrobów cukierniczych, win i innych napojów. Wspomniane modele charakteryzują się niewielkim rozmiarem i designerskim kształtem. W naszym sklepie posiadamy bogaty asortyment szaf, witryn i regałów, spośród których każdy klient z łatwością dobierze dla siebie optymalne urządzenie. Przed zakupem należy zapoznać się ze specyfikacją techniczną, a w razie pytań lub wątpliwości chętnie doradzimy najkorzystniejsze rozwiązania.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen