Wyposażenie piekarni - 5 najpotrzebniejszych rzeczy

Autor     paź 2, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Wyposażenie piekarni - 5 najpotrzebniejszych rzeczy

Chleb jest produktem obecnym w większości domów i trudno sobie wyobrazić sytuację, w której ludzie nagle masowo przestaną go kupować. Z tą myślą część przedsiębiorców planujących uruchomić nową działalność gospodarczą decyduje się na piekarnię. Patrząc na otaczające nas piekarnie, które bez problemu utrzymują się na rynku, pamiętajmy jednak, że dysponują one większym niż my doświadczeniem. Jak zatem je pokonać? Dobrym punktem startu będzie inwestycja w odpowiednie oprzyrządowanie, które sprawi, że nasza praca będzie łatwiejsza i bardziej efektywna, a wytworzone produkty lepszej jakości. Jakie wyposażenie piekarni jest zatem niezbędne?

Mocny i wytrzymały mikser gastronomiczny

Zanim ciasto trafi do pieca, trzeba je będzie odpowiednio wyrobić. Jeśli chcemy utrzymać rozsądną wydajność, nie będziemy w stanie robić tego ręcznie. W naszej pracy wspomoże nas mikser, np. mikser planetarny BE-40I firmy Sammic. Dzięki dzieży o pojemności aż 40 litrów, do której możemy włożyć nawet 12kg mąki, łatwo przygotujemy dużą ilość ciasta. Jeśli natomiast mamy trochę mniejsze potrzeby, a przy tym chcemy mieć możliwość wyrabiania ciast ciężkich, warto wybrać mikser spiralny.

Dobry piec piekarsko-cukierniczy

Nikogo nie trzeba przekonywać, że piec piekarski to najważniejszy zakup. W zależności od planowanej przez nas wielkości produkcji możemy wybierać wśród pieców o różnej wielkości, mocy i możliwościach. Wybór jednego z większych modeli umożliwi nam jednoczesne pieczenie nawet 16 tac z pieczywem, a dotykowy panel sterowania np. BakerTouch™ (w piecach marki UNOX) pozwoli nam zaprogramować nawet 99 programów pieczenia, dzięki czemu każdy wypiek będzie miał stabilną jakość. Jeśli nie jesteśmy pewni jakie będzie zapotrzebowanie na nasze pieczywo, możemy wybrać mniejszy model – dostępne są nawet modele z czterema tacami. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania można dokupić kolejny piec albo wymienić na większy.

Krajalnice do pieczywa

Gdy ciasto będzie już wyrobione, a pieczywo upieczone, warto móc skorzystać z krajalnicy. Wielu klientów chętnie wybiera chleb, który został już wcześniej profesjonalnie pokrojony, oszczędzając tym samym swój czas. A zatem, aby być konkurencyjnym, musimy im zaoferować taką możliwość i zainwestować w krajalnicę. Jeśli musimy szybko pokroić duże ilości chleba, wybierzmy wysokowydajny model, umożliwiający krojenie nawet 340 bochenków na godzinę. Natomiast jeśli mamy mniejsze potrzeby, możemy wybrać bardziej kompaktowe i tańsze urządzenie, które nadal będzie w stanie pokroić aż 150 bochenków na godzinę.

Wagi, kasy fiskalne i pozostałe wyposażenie piekarni

Mając gotowy produkt pozostaje nam jedynie go sprzedać. Jeśli działamy na rynku B2B, zapewne będziemy rozliczać sprzedaż za pomocą faktur. Inaczej wygląda sytuacja, jeśli jesteśmy sprzedawcą detalicznym i oferujemy nasze wypieki klientom indywidualnym. Wtedy należy zainwestować w kasę fiskalną, by móc zgodnie z prawem rozliczyć sprzedaż. Wybór jest duży. Na początek jednak zapewne wystarczy nawet tani, prosty model jak Novitus Mała Plus. Mimo niewielkich rozmiarów potrafi zapamiętać nawet 3000 towarów. Jeśli oferujemy sprzedaż ciastek lub chleba na wagę, musimy dodatkowo zainwestować w wagę. Tu również można wybrać bardziej zaawansowane modele, ale sprawdzi się także tańsza opcja. Należy natomiast bezwzględnie zwrócić uwagę, by waga oferowała możliwość legalizacji – jak model ER PLUS 15 C.

Oczywiście, powyższa lista wyposażenia piekarni w niezbędne urządzenia skierowana jest nie tylko do nowych przedsiębiorców. Również ci, którzy posiadają już wyposażoną piekarnię i prowadzą działalność piekarniczą powinni zapoznać się z najnowszymi produktami, aby móc utrzymać konkurencyjność i rozwijać swoją firmę.



Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: