Jak działa patelnia uchylna?

Autor     paź 9, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak działa patelnia uchylna?

Jeśli prowadzimy mały punkt gastronomiczny i przyrządzamy posiłki dla zaledwie kilku stolików, to może się wydawać, że na początek wystarczą nam jedynie podstawowe sprzęty kuchenne, niewiele się różniące od domowych. Jednak jeśli poważnie myślimy o rozszerzeniu naszej działalności, wynajęciu większego lokalu lub rozpoczęciu działalności cateringowej, nie obędzie się bez bardziej specjalistycznego sprzętu. Dobrym przykładem będzie tu uzupełnienie tradycyjnych patelni o ich wersje uchylne.

Czym jest patelnia uchylna (zwana też patelnią przechylną)?

Patelnia uchylna bardzo różni się wyglądem od domowego protoplasty. Pomijając jej znacznie większą pojemność (co jest kluczowe jeśli chcemy zwiększyć wydajność w naszej kuchni), wyróżnia ją właśnie wskazana w nazwie uchylność. Dzięki tej funkcjonalności możliwe jest łatwe użytkowanie patelni (zarówno jeśli chodzi o przygotowywanie żywności, jak i późniejsze jej mycie), nawet przez osoby nie dysponujące zbytnią siłą fizyczną. Tym samym, jeśli w naszej kuchni pracują osoby w bardziej zaawansowanym wieku, to również one będą w stanie poprzez naciśnięcie rączki bezpiecznie opróżnić patelnię z przygotowanej potrawy, nadmiaru tłuszczu lub też (w procesie mycia) wody.

Gdzie najlepiej przyda się patelnia uchylna?

Patelnie uchylne to bardzo przydatne urządzenia, jednak nie w każdym miejscu sprawdzą się tak samo dobrze. Jeśli prowadzimy punkt gastronomiczny, w którym serwujemy potrawy dla co najmniej kilkudziesięciu osób jednocześnie, taka patelnia sprawdzi się nieporównanie lepiej niż tradycyjna jej wersja. Szczególnie gdy spodziewamy się znacznie zwiększonego zapotrzebowania na nasze potrawy o konkretnych godzinach, co jest normalne przy prowadzeniu np. stołówki (pracownicy lub uczniowie na ogół mają stałe pory obiadowe) lub gdy realizujemy zamówienia cateringowe. Jeżeli natomiast liczba zamówień w naszym lokalu utrzymuje się na stabilnym i stosunkowo niskim poziomie, wtedy można rozważyć pozostanie przy zwykłych patelniach. Mając jednak w planach wzrost liczby klientów, pamiętajmy o możliwości zamówienia takiego urządzenia w przyszłości. Warto o tym pomyśleć, szczególnie, że czas poświęcony na smażenie i duszenie potraw z wykorzystaniem tradycyjnej patelni kosztuje. Warto zatem podjąć działania mające na celu obniżenie kosztów prowadzenia lokalu, co przełoży się na wyższy zysk i większe środki, które możemy wykorzystać do rozbudowy naszej działalności.

Jaką patelnię uchylną wybrać?

Wybierając patelnię do naszej firmy powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na dwa aspekty – rodzaj energii, jaką musimy dostarczyć do patelni, oraz jej wydajność. Jeśli chodzi o kwestie energetyczne, to najtańszym i najprostszym w instalacji jest patelnia elektryczna. W zależności od rodzaju instalacji elektrycznej, w naszym lokalu niektóre modele możemy podłączać do zwykłego gniazdka elektrycznego. Jeśli jednak mamy możliwość podłączenia patelni pod popularne gniazdo siłowe, będzie to bezpieczniejsze rozwiązanie.

Patelnie elektryczne umożliwiają wygodną i precyzyjną regulację temperatury (typowy zakres to 50-275°C) oraz mechanizmy bezpieczeństwa jak termostat z manualnym resetem, oferując jednocześnie sporą wydajność – na poziomie np. 100 kotletów/h. Jeżeli nasze potrzeby są większe, możemy skorzystać z modeli z bardziej zaawansowanymi funkcjonalnościami – przykładowo elektryczna patelnia przechylna BR50-78ET oferuje znacznie szybsze i wygodniejsze opróżnianie patelni oraz obsługę temperatur aż do 300 stopni. Gdy natomiast mamy w lokalu dostęp do gazu, znacznie bardziej ekonomiczna w codziennej eksploatacji może być patelnia gazowa – niektóre dysponują wydajnością nawet rzędu 200 kotletów na godzinę.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen