Naczynia do finger food

Autor     lis 7, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Naczynia do finger food

Finger food to kulinarny trend związany z degustacją i ekspozycją dania, który może stanowić wspaniały znak rozpoznawczy każdego restauratora. Doskonale sprawdzi się na nowoczesnym przyjęciu, firmowej prezentacji, oficjalnym bankiecie czy niezobowiązującym kinderbalu. Finger food to fascynująca podróż kulinarna, w którą możemy zaprosić gości oraz prawdziwa uczta dla oka i podniebienia, która pozwala odejść od formy biesiadowania do smakowania.

Czym jest finger food i jak je podawać, aby zachwycić gości?

Finger food - małe co nieco na wielkie okazje

Finger food to małe przekąski na zimno lub ciepło, serwowane na tzw. jeden kęs, podawane bez sztućców i talerzy. Taka propozycja ekspozycji w formie artystycznej mini potrawy może być okazją do unikalnego i efektownego połączenia smaków i kolorów na stole.

Naczynia do finger food

Podstawowym zadaniem typowych akcesoriów do finger food jest utrzymanie kształtu przekąski i jak najlepsze ułatwienie jej konsumpcji. Największą popularnością restauratorów cieszą się zatem wykałaczki do koreczków czy szaszłyków, tace do tartinek czy babeczek, talerzyki, łyżki i łyżeczki do dipów, kieliszki do deserów, miseczki, szklanki, salaterki do sałatek, patery. Przekąski powinny być podane estetycznie: idealnie sprawdza się minimalistyczna oprawa z porcelany czy szkła. Naczynia mogą mieć niebanalne kształty i rozmiary, które same w sobie będą stanowiły wspaniałą dekorację, np. obok klasycznych kieliszków doskonale sprawdzą się kieliszki kwadratowe. Dla potrzeb cateringu można wykorzystywać akcesoria jednorazowe: z polipropylenu czy papieru, aczkolwiek profesjonalnym restauratorom poleca się stylowe naczynia wielorazowego użytku: porcelanowe lub szklane. Trendem designu łączącym tradycję z nowoczesnością są naczynia do finger food wykonane z melaminy, która wspaniale imituje zawsze elegancką i mile widzianą porcelanę, ale jest materiałem dużo tańszym. Zaletą tworzywa jest wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz niepochłanianie zapachów.

Jak podawać finger food?

Finger food jest okazją do pięknego wyeksponowania dania, które urzeknie gości nie tylko nietuzinkowym połączeniem smakowym, ale także oryginalną formą podania. Pamiętajmy, że dobra prezentacja to już połowa sukcesu. Podczas planowania menu z pewnością warto pamiętać o różnorodności przekąsek, które trafią na stół. Zaleca się, aby finger food zostały zaprezentowane gościom w formie bufetu. Na jednej tacy czy paterze powinno się znaleźć ok 3-4 różnych przekąsek. Łącznie powinno ich być 5-10 rodzajów. Bardzo istotne jest, aby były ustawione w atrakcyjny dla gości sposób, a więc w równych rzędach, z zachowaniem harmonii i symetrii. Ze względu na to, że po dania typu finger food sięgamy wprost z tacy, należy zadbać o to, aby obok przekąsek pojawiły się serwetki oraz dyskretnie ustawiony kosz na zużyte wykałaczki i jednorazowe naczynia.

Miniaturowa forma finger food pozwala delektować się nie tylko ich smakiem, ale także wizualną architekturą kulinarną, którą pomagają wyeksponować naczynia, w jakich podawane są przekąski. Bez wątpienia finger food uatrakcyjnia ofertę restauracyjną, ponieważ wychodzi naprzeciw oczekiwaniom współczesnych i wymagających klientów.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen