Co robi manager restauracji?

Autor     mar 14, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Co robi manager restauracji?

Manager restauracji to bardzo ważna, a zarazem odpowiedzialna funkcja w każdym lokalu gastronomicznym. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją takie stanowiska pracy, jednak niewielu z nas wie, na czym dokładnie polega taka praca, co robi manager restauracji oraz z jak dużą odpowiedzialnością wiążą się jego działania.

W czym manager może pomóc właścicielowi restauracji? Czy warto inwestować w jego zatrudnienie?

Osoba ta jest odpowiedzialna za zarządzanie całą restauracją – począwszy od nadzorowania kosztów działalności, jak i pracy pozostałej reszty personelu, aż po opracowywanie metod marketingowych oraz kierunku rozwoju firmy adekwatnego do potrzeb klientów. Manager nie ma określonych stałych godzin pracy, musi liczyć się z możliwością pracy w niedziele i święta, ponieważ bardzo często właśnie wtedy organizowane są różnego rodzaju imprezy okolicznościowe czy bankiety. Będzie musiał także zadbać o odpowiedni klimat, wystrój oraz estetykę wnętrza, a także prowadzić sprawy finansowe. Manager dba również o odpowiednie motywowanie pracowników oraz reprezentuje firmę na zewnątrz.

Jakie dokładnie są jego zadania?

Zadania, które powinien wykonywać manager restauracji mają pomóc właścicielowi w wielu trudnych logistycznie kwestiach. Do jego obowiązków należy m.in. odpowiednie dostosowanie lokalu do wymagań klienta, zadbanie o wystarczającą ilość miejsc oraz kierowanie i zarządzanie pozostałymi pracownikami lokalu w różnych sytuacjach, także kryzysowych. Powinien on sprawdzać, czy zapas produktów będzie wystarczający, podejmować decyzje, ile asortymentu zamówić, a także umieć poradzić sobie w trudnych sytuacjach, np. kiedy dostawca nie dostarczy zamówienia na czas lub gdy nieoczekiwanie znaczna część pracowników pójdzie na zwolnienie lekarskie. Powinien także umieć uporządkować działania pozostałych pracowników, zapobiegając powstawaniu chaosu oraz konfliktów w miejscu pracy.

Jakie powinien mieć predyspozycje?

Aby manager dobrze spełniał swoją funkcję i skutecznie pomagał w prowadzeniu lokalu gastronomicznego, musi posiadać określone cechy charakteru, bo w dużej mierze właśnie one mają wpływ na efektywność jego pracy. Praca managera wymaga przede wszystkim umiejętności radzenia sobie w stresujących sytuacjach oraz pod presją czasu. Ważne jest również, aby osoba pracująca na tym stanowisku cechowała się osobowością lidera, czyli dużą otwartością, łatwością w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi oraz zdolnością rozwiązywania sporów. Osoba taka musi umieć pracować w zespole, a także wykazywać się charyzmą oraz umiejętnością wzbudzenia autorytetu wśród innych pracowników, szczerością oraz myśleniem perspektywicznym. Powinna umieć przewidzieć różne ewentualności, które mogą wydarzyć się w restauracji i odpowiednio im zapobiec. Pożądane jest również wyższe wykształcenie z kierunku ekonomicznego, zarządzania, marketingu lub powiązanego z hotelarstwem oraz gastronomią. Wiedza przekazana na studiach z pewnością może wpłynąć na lepsze efekty pracy managera, jednak nie zastąpi zdobytego doświadczenia.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen