Wyposażenie lodziarni

Autor     maj 3, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Wyposażenie lodziarni

Lody należą do najbardziej lubianych i najchętniej kupowanych deserów, szczególnie w czasie wakacji. To właśnie w okresie wiosenno-letnim wielu przedsiębiorców decyduje się na otwarcie nowych lodziarni. Jeśli marzysz o własnym mroźnym biznesie, z tego artykułu dowiesz się, jakie powinno być podstawowe wyposażenie lodziarni.

Maszyny do lodów

Automat do lodów to absolutne minimum, kiedy kompletujemy wyposażenie lodziarni. Jego zadaniem jest mieszanie składników i nadawanie lodowej masie odpowiedniej konsystencji. Niezwykle popularne, szczególnie w nadbałtyckich kurortach, są lody amerykańskie lub włoskie. Do ich produkcji replikizegarkowonline niezbędna jest specjalna maszyna, która pomaga uformować świderek.

Syfony do bitej śmietany

Jeśli chcemy, by działalność naszej lodziarni była nieco szersza, niż tylko sprzedaż lodów w wafelkach, warto zainwestować w syfon do bitej śmietany. Obsługa takiego urządzenia jest bardzo prosta. Wystarczy wlać do niego śmietankę i wbić specjalne naboje przeznaczone do syfonów.

Dystrybutory do lodów

Dystrybutor to urządzenie mroźnicze do przechowywania i ekspozycji lodów gałkowych. Utrzymuje produkty w określonej, stałej temperaturze, co wpływa na ich konsystencję, a więc pośrednio na doznania smakowe. W każdym dystrybutorze, w zależności od jego wielkości, mieści się od kilku do nawet kilkudziesięciu kuwet, czyli różnych smaków lodów.

Kuwety do lodów

Kuwety to pojemniki o określonej pojemności, służące do przechowywania lodów w dystrybutorach. Kuwety ustawiamy w rzędach w dystrybutorach. W każdym pojemniku powinien znaleźć się inny smak lodów.

kuwety do lodów

Porcjonery do lodów

Porcjonery służą do nakładania porcji lodów do wafelków lub pucharków. Mogą to być szpatułki lub gałkownice. Wybór zależy od tego, w jakim kształcie chcemy serwować nasze lody i jaki styl chcemy nadać lokalowi.

Pozostałe akcesoria

  • Podstawki na wafelki - niewielkie i bardzo praktyczne gadżety. Na podstawce stawiamy lody w wafelkach, podczas gdy klient płaci za deser. Ponieważ ma wówczas wolne obie ręce (nie musi trzymać lodów), transakcja przebiega szybko i sprawnie.

  • Pojemniki na serwetki i plastikowe łyżeczki - jeśli chcemy profesjonalnie serwować lody, warto zaoferować klientom serwetki i łyżeczki.

  • Stojaki do rożków waflowych - aby sterta rożków się nie przewróciła i by nakładanie porcji przebiegało sprawnie, należy odpowiednio przechowywać zapasy wafelków.

Wyposażenie lodziarni może być oczywiście dużo szersze. Wszystko zależy od pomysłów jej właściciela i tego, co jeszcze pragnie w niej serwować. Do lodów idealnie pasują gofry, ciasta, kawa, a także świeżo wyciskane soki.

Jeżeli potrzebujesz więcej porad, z chęcią odpowiemy na wszystkie Twoje pytania, dotyczące wyposażenia gastronomii.



Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen