Profesjonalne urządzenie do mielenia mięsa, zwane wilkiem, stanowi podstawowe wyposażenie zakładów gastronomicznych. Chociaż jego głównym zastosowaniem jest rozdrabnianie mięsa, z powodzeniem bywa wykorzystywany do innych produktów, wymagających uzyskania jednolitej masy.
Prosta zasada działania pozwala w krótkim czasie zmielić duże ilości produktu. Dzieje się tak za pośrednictwem podajnika ślimakowego umieszczonego w gardzieli wilka oraz zestawu tnącego w skład którego wchodzi nóż, sitko, a w większych urządzeniach, także szarpak. Ślimak podaje mięso wkładane od góry do noża, który rozdrabnia i przepycha je przez sito, również posiadające właściwości tnące.
Instrukcja obsługi wilka nie jest skomplikowana. Jak każde urządzenie elektryczne wymaga jednak zachowania środków ostrożności.
Po skończonej pracy należy odłączyć od prądu i zdemontować urządzenie. Następnie umyć poszczególne elementy i zostawić do całkowitego wyschnięcia. Po całkowitym wyschnięciu elementów można złożyć wilka z powrotem. Poniżej prezentujemy zasady montażu i demontażu maszyny Ma-Ga TC12.
Demontaż
Demontaż możemy przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwsza możliwość to:
-
zdejmujemy zsypnię;
-
luzujemy śrubę blokującą gardziel i ściągamy ją;
-
odkręcamy śrubę blokującą;
-
ściągamy sitko i nożyk, wyciągamy ślimak.
Opcja druga polega na:
-
odkręceniu pierścienia zaciskowego na samym początku,
-
wyjęciu zestawu tnącego i ślimaka,
-
a na końcu odkręceniu śruby blokującej i zdjęciu gardzieli.
Po umyciu i wysuszeniu elementów, należy zwrócić uwagę na obecność tulei ślizgowej wewnątrz gardzieli. Musi być ona włożona, ponieważ w przeciwnym razie ślimak będzie ocierał o metal i elementy w krótkim czasie się zużyją.
Składanie
Składając wykonujemy czynności w sposób odwrotny, począwszy od:
-
włożenia gardzieli i dokręceniu z wyczuciem śruby blokującej.
-
Następnie wkładamy podajnik ślimakowy obracając tak, aby wskoczył na wieloklin.
-
Nożyk ustawiamy ostrzem w stronę sitka.
-
Zakładamy sitko i blokujemy nakrętką, również z wyczuciem - nie zbyt silnie.
-
Nakładamy tacę załadowczą i kołek dociskowy.
Ostrzenie nożyka i sitka
Sitko i nożyk z czasem się ścierają poprzez ostrzenie i eksploatację. Jeśli sitko zrówna się z krawędzią gardzieli nie będziemy mieli możliwości dokręcenia śruby na tyle, żeby trzymała sitko i dociskała do nożyka. Można to sprawdzić ciągnąc po dokręceniu śruby blokującej za trzpień ślimaka. Jeśli ma luz, oznacza to, że elementy są do wymiany.
Pełna instrukcja obsługi wilka w formie wideo-prezentacji znajduje się na oficjalnym kanale firmowym.