Instrukcja obsługi wilka Ma-Ga TC12

Autor     sty 2, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Instrukcja obsługi wilka Ma-Ga TC12

Profesjonalne urządzenie do mielenia mięsa, zwane wilkiem, stanowi podstawowe wyposażenie zakładów gastronomicznych. Chociaż jego głównym zastosowaniem jest rozdrabnianie mięsa, z powodzeniem bywa wykorzystywany do innych produktów, wymagających uzyskania jednolitej masy.

Prosta zasada działania pozwala w krótkim czasie zmielić duże ilości produktu. Dzieje się tak za pośrednictwem podajnika ślimakowego umieszczonego w gardzieli wilka oraz zestawu tnącego w skład którego wchodzi nóż, sitko, a w większych urządzeniach, także szarpak. Ślimak podaje mięso wkładane od góry do noża, który rozdrabnia i przepycha je przez sito, również posiadające właściwości tnące.

Instrukcja obsługi wilka nie jest skomplikowana. Jak każde urządzenie elektryczne wymaga jednak zachowania środków ostrożności.

Po skończonej pracy należy odłączyć od prądu i zdemontować urządzenie. Następnie umyć poszczególne elementy i zostawić do całkowitego wyschnięcia. Po całkowitym wyschnięciu elementów można złożyć wilka z powrotem. Poniżej prezentujemy zasady montażu i demontażu maszyny Ma-Ga TC12.

Demontaż

Demontaż możemy przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwsza możliwość to:

  • zdejmujemy zsypnię;

  • luzujemy śrubę blokującą gardziel i ściągamy ją;

  • odkręcamy śrubę blokującą;

  • ściągamy sitko i nożyk, wyciągamy ślimak.

Opcja druga polega na:

  • odkręceniu pierścienia zaciskowego na samym początku,

  • wyjęciu zestawu tnącego i ślimaka,

  • a na końcu odkręceniu śruby blokującej i zdjęciu gardzieli.

Po umyciu i wysuszeniu elementów, należy zwrócić uwagę na obecność tulei ślizgowej wewnątrz gardzieli. Musi być ona włożona, ponieważ w przeciwnym razie ślimak będzie ocierał o metal i elementy w krótkim czasie się zużyją.

Składanie

Składając wykonujemy czynności w sposób odwrotny, począwszy od:

  • włożenia gardzieli i dokręceniu z wyczuciem śruby blokującej.

  • Następnie wkładamy podajnik ślimakowy obracając tak, aby wskoczył na wieloklin.

  • Nożyk ustawiamy ostrzem w stronę sitka.

  • Zakładamy sitko i blokujemy nakrętką, również z wyczuciem - nie zbyt silnie.

  • Nakładamy tacę załadowczą i kołek dociskowy.

Ostrzenie nożyka i sitka

Sitko i nożyk z czasem się ścierają poprzez ostrzenie i eksploatację. Jeśli sitko zrówna się z krawędzią gardzieli nie będziemy mieli możliwości dokręcenia śruby na tyle, żeby trzymała sitko i dociskała do nożyka. Można to sprawdzić ciągnąc po dokręceniu śruby blokującej za trzpień ślimaka. Jeśli ma luz, oznacza to, że elementy są do wymiany.

Pełna instrukcja obsługi wilka w formie wideo-prezentacji znajduje się na oficjalnym kanale firmowym.

Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: