Jak działa piec konwekcyjny?

Autor     kwi 2, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak działa piec konwekcyjny?

Dobry piec konwekcyjny to podstawa w wielu restauracjach. Dzięki niemu można przygotować wiele posiłków, które będą zachwycać klientów. Dodatkowo, profesjonalny sprzęt przeznaczony do gastronomii posiada o wiele więcej funkcji, niż urządzenia przeznaczone do użytku przez gospodarstwa domowe. Nie tylko można upiec w nim potrawy, ale również przyrządzić produkty za pomocą innych metod gotowania. Możliwe jest też przygotowanie wielu porcji na raz. To jak działa piec konwekcyjny sprawia, że urządzenie to posiada również wiele innych zalet.

Jak działa piec konwekcyjny, a jak konwekcyjno-parowy?

W piecach konwekcyjnych wykorzystywane jest zjawisko konwekcji, które polega na wprowadzenie ciepłego powietrza w ruch. Ciepłe powietrze jest wprowadzane do środka pieca za pomocą specjalnych wentylatorów. Jest ono również podgrzewane i przyjmuje ruch poziomy. Powietrze jest również z urządzenia wyprowadzane i przechodzi wtedy przez filtry, który je oczyszczają z cząsteczek zapachów. Wykorzystywanie tak prostego zjawiska ma wiele zalet. Dzięki konwencji w urządzeniu panuje taka sama temperatura i potrawy pieką się szybciej i równomiernie. Dzięki temu nie tylko można upiec wiele porcji równocześnie, ale również przygotować różne potrawy w tym samym czasie, gdyż zapachy i smaki się nie mieszają.

Nieco inaczej działa piec konwekcyjno-parowy, który dodatkowo wykorzystuje podczas pieczenia parę wodną. Dzięki niej potrawy zachowują swoją naturalną wilgoć, którą potrawa zazwyczaj traci w zwykłym piecu ze względu na suche, gorące powietrze.

Zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe są zwykle zbudowane z nierdzewnej stali, która nie jest podatna na uszkodzenia mechaniczne i łatwo zachować jej higienę.

Zalety pieca konwekcyjnego i konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjny pozwala znacznie skrócić czas pieczenia potraw, dzięki temu można je szybciej przyrządzić, co przyśpiesza wydawanie zamówień i ułatwia pracę w restauracji. Krótszy czas pieczenia to również mniejsze rachunki za energię elektryczną. Produkty pieką się równomiernie, więc nie trzeba ich przewracać, a co za tym idzie pracownik może wypełniać inne obowiązki. Nie jest konieczna ciągła kontrola procesu pieczenia w obawie przed wysuszeniem lub spaleniem zawartości pieca.

Pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym sprawia, że potrawy mają o wiele lepszy smak. Mięso lub ryby nie ulegają wysuszeniu, gdyż cały czas do wnętrza pieca doprowadzane jest wilgotne powietrze. W wyniku tego zjawiska, potrawy pozostają soczyste i delikatne, zachowują też więcej witamin. Urządzenie pozwala nie tylko na tradycyjne pieczenie, ale można w nim przygotować również produkty na parze. Dzięki niemu zawsze możliwe jest poddanie posiłku idealnej obróbce termicznej, a co za tym idzie przygotowanie idealnie upieczonej potrawy.

Powiązane posty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: