Jak otworzyć pizzerię? Krok po kroku

Autor     kwi 14, 2019     Home , Pomysł na biznes    0 Komentarzy
Jak otworzyć pizzerię? Krok po kroku

Masz zapas oszczędności i chciałbyś je zainwestować tak, by dostarczały Ci regularnego przychodu? Chcesz rozpocząć działalność na rynku usług gastronomicznych i zastanawiasz się, czy lokal o charakterze pizzerii będzie dobrym pomysłem? A może chcesz otworzyć swoją własną pizzerię, ale nie wiesz, od czego powinieneś zacząć? W tym artykule opiszemy Ci krok po kroku, jak otworzyć pizzerię i podpowiemy, na jakie wydatki musisz się przygotować na początkowym etapie zarządzania lokalem.

Wymogi prawne przy otwieraniu pizzerii

Pizzeria - jak i inne lokale powiązane z konsumpcją - musi posiadać szereg zezwoleń i wnieść rozmaite opłaty: od koncesji na sprzedaż alkoholu przez opłatę z tytułu odtwarzania muzyki. O ile niezbędny wpis do CEIDG jest bezpłatny, o tyle opłaty powiązane z wartościami niematerialno-prawnymi czekają na nas przy:

  • Zezwoleniu Sanepidu

  • Koncesji na alkohol

  • Umowy licencyjnej ZAIKS

Pierwszy punkt jest najbardziej skomplikowaną procedurą, jednak nie należy się go obawiać nad wyraz. Pracownicy Sanepidu chętnie podejmą współpracę podczas procesu adaptacji i dostosowanie lokalu do potrzeb prawnych i wymogów stawianych przez Sanepid.

Drugi punkt również wydaje się być niezbędny z uwagi na prowadzenie pizzerii. Wielu klientów do pizzy chętnie zamówi orzeźwiające piwo latem, a zimą grzane wino. Koszt przyznania takiej licencji wynosi 525 zł za akcyzę na napoje alkoholowe do 4,5% oraz piwa. Kolejne 525 zł zapłacimy za alkohole od 4,5% do 18% z wyłączeniem piwa, zaś za trunki mocniejsze niż 18% zapłacimy 2100 zł.

Trzeci punkt jest formalnością. Należy zgłosić do Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS) chęć odtwarzania muzyki w naszym lokalu i w tym celu prosimy o sporządzenie umowy licencyjnej. Wysokość opłaty zależy od ilości miejsc, którymi dysponujemy czy potencjału turystycznego miejsca, w którym znajduje się lokal.

Wyposażenie pizzerii

Kiedy dopełnimy wymogów formalnych, przychodzi czas na kompletowanie sprzętu. Na start należy wyposażyć się w poniższe akcesoria:

  • Piec do pizzy - ok. 7000 zł

  • Mikser spiralny do wyrobienia ciasta - ok. 3500 zł

  • Stół chłodniczy do formowania pizzy - ok. 3000 zł

  • Pojemniki GN - ok. 500 zł

  • Szafy chłodnicze, zamrażarki i lodówki gastronomiczne - ok. 18.000 zł

  • Blachy do wypieku pizzy - ok. 500 zł

  • Przybory kuchenne - ok. 2500 zł

  • Przybory do serwowania pizzy gościom - ok. 5000 zł

  • Skuter + kask + torby do pizzy (o ile przewidujemy dostawę pizzy do domu) - ok. 15.000 zł

  • Karty dań, potykacze, elementy reklamowe - ok. 1000 zł

Poniższe ceny oczywiście są orientacyjne i dotyczą nowego sprzętu. Celem obniżenia kosztów można sięgać po używane akcesoria, jednak większość przedsiębiorców otwierających lokal decyduje się na nowy, kredytowany sprzęt. Możemy stwierdzić, że 125 tysięcy PLN wystarczy na kompleksowe wyposażenie kuchni oraz standardowe wykończenie lokalu.

Do tego dochodzą koszty wystroju i przygotowania miejsc dla klientów - tutaj jednak głównym czynnikiem jest pomysł założyciela pizzerii. Wiedząc już, jak otworzyć lokal, możemy szukać idealnego miejsca dla naszej działalności i kompletować sprzęt.

Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: