Czym są ciągi kuchenne
W profesjonalnym lokalu gastronomicznym bardzo korzystne jest tworzenie ciągów kuchennych, czyli linii urządzeń do obróbki żywności, składających się z różnych elementów - osobnych stanowisk, przy których przetwarza się produkty. W zależności od profilu działalności oraz możliwości lokalowych dobierane są poszczególne obiekty, tak by maksymalnie usprawnić pracę. Takie ciągi kuchenne mogą składać się z kuchenek, pieców gastronomicznych, grilla, patelni uchylnej, bemarów, podstaw chłodniczych bądź grzewczych, czy innych sprzętów potrzebnych w naszym miejscu. Uzupełnieniem ich mogą być puste blaty robocze, umożliwiające ręczną obróbkę przygotowywanych produktów.
Wszystkie elementy ciągu wykonane są z materiałów najwyższej jakości, odpornych na zużycie i bezpiecznych, przystosowanych do pracy ciągłej. Głównie jest to stal nierdzewna oraz żeliwo.
Jakie elementy można wykorzystać w ciągu kuchennym?
Przede wszystkim ciągi kuchenne składają się ze stanowisk do obróbki cieplnej - czyli różnorodnych płyt grillowych (gładkich bądź ryflowanych albo też łączonych), kuchenek - tak gazowych, jak i elektrycznych, a nawet indukcyjnych, czy podgrzewaczy lub patelni wychylnej. Jeżeli chodzi o kuchenki mogą one się różnić ilością miejsc grzewczych - istnieją modele dwu-, cztero- bądź sześciopalnikowe. Mogą posiadać dodatkowo szufladę, szafkę bądź piekarnik (sposób zasilania do wyboru, możliwe są także kombinacje z palnikami gazowymi, a piecem elektrycznym). Ponadto, w skład ciągu może też wejść frytownica o wybranych parametrach (jedno bądź dwukomorowa o zróżnicowanej kubaturze, ze strefą zimną lub bez), podgrzewacz do frytek, specjalistyczny lava grill o wybranej wielkości czy warnik do makaronu. Do przechowywania żywności niezbędny może okazać się bemar - w tym przypadku można wybierać ilość i wielkość komór oraz ile bemarów zostanie włączonych w skład ciągu kuchennego. Ponadto ciąg może składać się z podstaw grzewczych lub chłodniczych o różnej pojemności i ilości szuflad (np. cztero- bądź sześcioszufladowe).
Wszystkie wymienione wyżej elementy ciągów kuchennych można znaleźć w bogatej ofercie sklepu SAS24, w różnych wariantach. Oczywiście urządzenia spełniają wymagania techniczne wyposażenia lokali gastronomicznych.
Dodatki do urządzeń
Poza sprzętem do obróbki żywności, w skład ciągu mogą wchodzić stanowiska neutralne - panele służące m. in. za powierzchnię roboczą. Ponadto, do niektórych urządzeń mogą przydać się odpowiednie stojaki, dlatego można zamontować podstawy chłodnicze, grzewcze lub neutralne. W związku z tym, że większość elementów linii pasuje do siebie modułowo i mają otwarte linie boczne, ostatnie z nich - zewnętrzne można uzupełnić maskownicą, odpowiednio do wyboru - prawą bądź lewą. Zapewnia to nie tylko estetykę, ale i bezpieczeństwo oraz pozwala na łatwiejsze utrzymanie czystości. Ponadto istnieje możliwość zakupienia dodatkowych drzwi skrzydłowych do szafek otwartych.