Wśród nas jest wielu miłośników grillowania. A może tak, grillować przez cały rok? Bez względu na pogodę, porę roku, dnia czy nocy.
Obecnie wiele restauracji i lokali gastronomicznych serwuje dania grillowane, jednak najczęściej sezonowo. Dlatego doskonałym pomysłem jest zaopatrzenie lokalu w grill elektryczny. To świetna sprawa, przyciągnie wielu miłośników grillowanych dań, ponieważ daje możliwość grillowania przez cały rok, co wzbogaci ofertę menu i atrakcyjność lokalu oraz wpłynie na jego konkurencyjność.
Jak działa grill elektryczny
Grill elektryczny jest prosty w obsłudze, działa na energię elektryczną. Najczęściej obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej. Powierzchnia grzewcza jest żeliwna, pokryta powłoką ceramiczną. Posiada żaroodporne uchwyty. Po włączeniu zasilania, płyty nagrzewają się do osiągnięcia określonej temperatury, po jej osiągnięciu urządzenie jest gotowe do pracy. Jednocześnie płyty grzewcze grillują obie strony dania, nie wytwarzając dymu, który mógłby przeszkadzać klientom. Płyty szybko się nagrzewają, co skraca czas oczekiwania na danie. Grille elektryczne są niewielkich rozmiarów o regularnym kształcie. Warto podkreślić, że dania grillowane, są zdrowsze i mniej kaloryczne od dań przygotowanych na patelni, ponieważ brak w nich dodatkowych tłuszczy, a tłuszcz z mięsa wytapia się, skapując do misy. Pamiętajmy, że warzywa grillujemy krócej, aby zachować ich wartości odżywcze.
Na co zwrócić uwagę, przy wyborze grilla elelktrycznego
Przede wszystkim na moc. Im wyższa, tym krótszy czas oczekiwania na danie, jednak należy pamiętać, że nie przyśpieszymy procesu pieczenia mięsa. Kolejnym ważnym elementem jest termostat, który pozwala utrzymać temperaturę na stałym poziomie, pozwala również na regulację temperatury. Zakres regulacji termostatu od 50°C do 300°C. Powierzchnię grillową wybieramy według naszych oczekiwań, może być pojedyncza lub podwójna. Natomiast płyty może być ryflowane, gładkie albo górna ryflowana a dolna gładka. Ważnym elementem jest misa ociekowa, która służy do zbierania tłuszczu, a dzięki niej, grill jest łatwiejszy do wyczyszczenia po zakończonej pracy, co pozwala na utrzymanie go w czystości. Ważne przy wyborze grilla są jego wymiary, należy zwrócić uwagę jakim miejscem dysponujemy w lokalu i czy lokal będzie serwował głównie dania grillowane, czy będą one dodatkiem.
Różnica między gazowym, a elektrycznym
Grill elektryczny jest bezpieczny i prosty w obsłudze, wystarczy dostęp do energii elektrycznej. Możemy podawać grillowane dania wszędzie, wystarczy mieć dostęp do energii elektrycznej. Natomiast grill gazowy jest opalane gazem z butli, butanem albo propanem (powinien być opatrzony znakiem CE tzn. bezpieczny i gotowy do użycia). Ze względu na obecność płomieni, grille gazowe wymagają więcej przestrzeni. Należy ustawiać je w takim miejscu, aby w razie wypadku ogień się nie rozprzestrzenił. Grill gazowy zajmuje więcej miejsca.