Praca w restauracji wiąże się z dużą ilością obowiązków oraz ogromną odpowiedzialnością. Głównie to, co przygotuje kucharz, wpływa na decyzję gości o powrocie do lokalu. Smak ma w restauracji największe znaczenie. Liczy się także estetyka dania. O te dwa aspekty dobry kucharz potrafi zadbać. Jednak nie wszystko jest w jego rękach. Nie będzie pracował dobrze bez wysokiej jakości narzędzi. Jeśli jesteśmy właścicielami restauracji, to zadbajmy nie tylko o odpowiednich ludzi, ale także o właściwe przedmioty. Zwróćmy szczególną uwagę na nóż do mięsa surowego.
Rodzaje noży do mięsa
Jest wiele rodzajów noży do mięsa. Warto zadbać o to, żeby nasi kucharze mieli dostęp do wielu z nich, co ułatwi im pracę. Istnieją noże do oddzielania kości, do filetowania, a nawet specjalne noże do kebaba. Wszystko zależy więc od tego, jaki rodzaj lokalu gastronomicznego prowadzimy. Dobrej jakości nóż do filetowania to niezbędny przedmiot w kuchni lokalu specjalizującego się w daniach rybnych. Jeśli natomiast nasza restauracja serwuje mięsne potrawy, to niezbędny będzie nóż do trybowania. Poradzi sobie z włóknistą strukturą produktu i oddzieli kość od mięsa. Zwróćmy uwagę na to, że innych noży użyjemy do mięs surowych, a innych do gotowanych i smażonych. Przy mięsach surowych nóż nie powinien mieć ząbków, dzięki temu unikniemy nieestetycznego poszarpania produktu.
Warto zapytać kucharza o to, jakimi nożami pracuje mu się najlepiej. Jego opinia będzie bardzo cenna i pomoże w podjęciu właściwych decyzji.
Cechy dobrych noży do mięsa
Noże do mięsa surowego powinny spełniać kilka podstawowych warunków, żeby można je było określić mianem wysokiej jakości narzędzia. Przede wszystkim nóż powinien być ostry. Pozwala to na przyspieszenie pracy, a poza tym jest - wbrew pozorom - bezpieczniejsze od operowania tępym narzędziem. Dobre noże do mięsa będą zaprojektowane w taki sposób, żeby dobrze leżały nam w dłoni. Kolejna ważna cecha to trwałość. To, co kupujemy do naszej restauracji powinno być wykonane z wysokiej jakości materiałów. Będziemy wtedy pewni, że produkty posłużą kucharzom wiele lat.