Wśród różnorodnych pieców konwekcyjno-parowych wyróżnia się rodzina urządzeń Rational Self Cooking Center, która zapowiada rewolucję w lokalach gastronomicznych. Urządzenia z tej gamy mają odciążyć obsługujący je personel w zakresie ustalania odpowiednich parametrów przygotowywania potrawy. Piece te posiadają...
Wśród różnorodnych pieców konwekcyjno-parowych wyróżnia się rodzina urządzeń Rational Self Cooking Center, która zapowiada rewolucję w lokalach gastronomicznych. Urządzenia z tej gamy mają odciążyć obsługujący je personel w zakresie ustalania odpowiednich parametrów przygotowywania potrawy. Piece te posiadają tak dalece rozwiniętą technologię, że same ustalają optymalne warunki, takie jak temperatura, wilgotność czy prędkość przepływu powietrza. Pracownik musi jedynie wstawić produkty do środka i wybrać jaką dokładnie potrawę chce uzyskać - np. czy ma być mocno, średnio czy lekko wypieczona, chrupka czy też miękka, a urządzenie samo ustali wszystkie parametry pracy. Taka automatyka jest możliwa dzięki wyposażeniu pieca w pięć zmysłów, czyli specjalne czujniki, dzięki którym sam ustala wielkość porcji, warunki panujące w komorze oraz aktualny stan potrawy. Ponadto zapamiętuje preferencje użytkownika i dostosowuje się do nich. Oczywiście zapewniona została także możliwość ręcznego zaprogramowania trybu pracy.
Jak wszystkie piece konwekcyjno-parowe, także ten inteligentny system firmy Rational umożliwia obróbkę żywności przy użyciu pary, gorącego powietrza bądź kombinacji tych dwóch sposobów, co sprawia, że może przygotowywać potrawy według większości powszechnie znanych metod. Można wykorzystywać wszystkie dostępne surowce - dowolne rodzaje mięs, warzywa, owoce, grzyby itd. W piecu przygotowuje się nie tylko dania główne, ale i desery oraz wypieki cukiernicze, w zależności od zapotrzebowania i inwencji twórczej.
Niemiecka firma Rational AG od 1976 roku zajmuje się produkcją pieców konwekcyjno-parowych i stale dąży do udoskonalenia swoich produktów, dlatego też ma w swojej ofercie wiele rodzai, także z linii Self Cooking Center. Przede wszystkim można wybrać sposób zasilania urządzenia - dostępne są piece gazowe bądź elektryczne. Ponadto różnią się między sobą kubaturą, a co za tym idzie - ilością przygotowywanych jednocześnie oraz dziennie porcji danej potrawy. W przypadku typu XS może to być 20 porcji, zaś typ 202 może wytwarzać nawet 500 porcji dziennie. Producent umożliwia także zamówienie modeli Combi Duo - montowanych jeden na drugim, oraz modeli z drzwiami otwieranymi na prawo lub lewo. Można zatem wybierać spośród urządzeń o różnych wymiarach i kształtach. Oczywiście poszczególne modele mają też inny pobór mocy.
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej