Szatkownica umożliwia niezwykle wydajne rozdrobnienie warzyw i owoców, co znacząco usprawnia przygotowanie posiłków. Urządzenia tego typu znajdują zastosowanie przede wszystkim w restauracjach, hotelach, pensjonatach czy placówkach zbiorowego żywienia, na przykład na stołówkach szkolnych, szpitalnych i wojskowych. Mogą być również wyposażeniem m...
Szatkownica umożliwia niezwykle wydajne rozdrobnienie warzyw i owoców, co znacząco usprawnia przygotowanie posiłków. Urządzenia tego typu znajdują zastosowanie przede wszystkim w restauracjach, hotelach, pensjonatach czy placówkach zbiorowego żywienia, na przykład na stołówkach szkolnych, szpitalnych i wojskowych. Mogą być również wyposażeniem małych zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, gdzie służą do produkcji surówek i sałatek. Maszyny charakteryzują się różnorodną wydajnością, kierując się tym parametrem możemy więc łatwo dopasować produkt do naszych potrzeb. Szatkownice mogą być sprzedawane z gotowym zestawem tarczy rozdrabniających lub, częściej, osobno - w drugim przypadku mamy możliwość dobrania tarcz zgodnie z własnymi wymaganiami.
Czym jest tarcza do szatkownicy?
Tarcza do szatkownicy jest jej kluczowym elementem. To ona decyduje o tym, jaki kształt, wielkość i grubość będą miały warzywa po rozdrobnieniu w maszynie. Różne wzory powierzchni tnących tarcz odpowiadają za właściwe szatkowanie produktów za pomocą obrotom tarczy w urządzeniu. Wybierając odpowiednią tarczę masz wpływ na to, jaki będzie efekt końcowy. W ofercie posiadamy tarcze do szatkownic renomowanych firm: HENDI, ROBOT COUPE, Sammic i Stalgast.
Jakie tarcze do szatkownic oferujemy?
Szeroka gama dostępnych tarcz daje możliwość zbudowania zestawu idealnie dopasowanego do potrzeb danej kuchni czy firmy gastronomicznej. Produkty mogą zostać pocięte w słupki, w kostkę, w plastry (zwykłe lub faliste – o karbowanej powierzchni) lub starte na wiórki. W ofercie są również tarcze do przygotowania świeżych frytek z całych ziemniaków.
Kiedy należy wymienić tarczę w szatkownicy?
Każda tarcza do szatkownicy wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Należy jednak pamiętać, że są to części, które mają kontakt z produktami spożywczymi, więc zarówno ze względów sanitarnych, jak i technicznych, należy dokonywać ich czyszczenia i konserwacji - kwasy zawarte w niektórych owocach czy warzywach mogą znacząco zmniejszyć żywotność tarczy. Regularnie sprawdzając stan elementów tnących wiemy dokładnie, kiedy należy je naostrzyć lub wymienić.