Urządzenia chłodnicze sklepowe są niezbędne dla każdego lokalu handlowego, kawiarni czy stoiska, które chce podjąć się sprzedaży produktów przechowywanych w specjalnych warunkach, zapewniających odpowiednią przydatność do spożycia.
Na co zwrócić szczególną uwagę, wybierając urządzenia chłodnicze do sklepu?
Istnieje wiele rodzajów urządzeń chłodniczych do sklepu, stąd wybór dla nabywcy może być bardzo trudny. Jednak przed wyborem należy zastanowić się nad kilkoma ważnymi aspektami, które pomogą w podjęciu kluczowej decyzji:
- Rodzaj produktu i jego ilość: czy skupiamy się nabiale, mięsie i rybach czy sałatkach i ciastach. Ważne jest, czy będą sprzedawane w małych punktach czy hipermarketach;
- Produkty będą podawane przez sprzedawcę (obsługa) czy wybieranie przez klientów (samoobsługa);
- Temperatura przechowywania danego produktu i inne specjalne warunki (wilgotność, data przydatności, itp.);
- Parametry techniczne urządzeń chłodniczych;
- Trwałość i funkcjonalność urządzenia;
- Dostępna powierzchnia sklepowa;
- Dopasowanie do wystroju wnętrza i do innych urządzeń.
Rodzaje urządzeń chłodniczych sklepowych
Lady chłodnicze do sklepu
Przechadzając się po sklepie zauważyć można kilka modeli urządzeń chłodniczych. Pierwszą kategorią są lady chłodnicze służące do eksponowania przechowywanej żywności np. ciast, tortów, produktów mlecznych, garmażeryjnych i innych w temperaturze od +7 do +10 stopni. Można je dopasować zarówno do małych, jak i wielkogabarytowych powierzchni. Modele dostępne są z lub bez agregatu.
Regały chłodnicze do sklepu
Drugą kategorią są regały chłodnicze służące do eksponowania towaru o krótkim terminie przydatności do +10 stopni Celsjusza. Półki pomagają klientom dostać się do upatrzonej żywności. Boki regału mogą być zabudowane lub przeszklone. Przeznaczony jest do ciągłej pracy.
Szafy chłodnicze do sklepu
Inną kategorią są wielkogabarytowe szafy chłodnicze i stanowią idealne rozwiązanie dla dużych sklepów i hipermarketów. Te urządzenia chłodnicze przeznaczone są do przechowywania produktów, które wymagają odpowiednich warunków, żeby na długo zachowały świeżość.
Standardowe witryny chłodnicze służą do przechowywania sałatek i soków, mięsa i nabiału. Z jednej strony można schludnie i z pomysłem wyeksponować produkty, z drugiej urządzenie utrzymuje niskie temperatury. Witryny cukiernicze to dobry wybór dla każdej cukierni, piekarni czy kawiarni. Możliwość połączenia w wybrane ciągi i wmontowane oświetlenie pozwala lepiej eksponować ciasta i torty o podwyższonej wilgotności powietrza.
Dystrybutory do lodów
Żaden sklep czy kawiarnia szczycące się świeżymi lodami nie mogą obyć się bez dystrybutorów do lodów gałkowatych przechowywanych krótkoterminowo w specjalnych kuwetach. Jak sama nazwa mówi, dostępne są także witryny sałatkowe służące nie tylko do ekspozycji sałatek, ale i owoców oraz surówek. Estetyczny wygląd oraz zabudowa są niezbędnikiem dla każdego baru oraz restauracji ze stanowiskiem samoobsługowym. Wybór urządzeń chłodniczych jest dość trudny i specyficzny, ale skupiając się na realnych możliwościach sklepu czy punktu sprzedaży oraz odpowiedniej organizacji powierzchni można dobrać sprzęt służący długie lata.
Sprawdź również ofertę pojemników GN dopasowanych do urządzeń chłodniczych oraz urządzeń gastronomicznych.