Wyposażenie baru
Każdy, kto chce założyć działalność gospodarczą, musi oprócz zadbania o istotne formalności dobrać odpowiednie wyposażenie. Jakie konkretnie, zależy od charakteru działalności. Podczas kupowania obowiązkowego wyposażenia, należy pamiętać, aby były one przeznaczone do konkretnego celu. Typowo gastronomiczne urządzenia są droższe,...
Wyposażenie baru
Każdy, kto chce założyć działalność gospodarczą, musi oprócz zadbania o istotne formalności dobrać odpowiednie wyposażenie. Jakie konkretnie, zależy od charakteru działalności. Podczas kupowania obowiązkowego wyposażenia, należy pamiętać, aby były one przeznaczone do konkretnego celu. Typowo gastronomiczne urządzenia są droższe, ale można nimi obsłużyć większą liczbę klientów, a także mają więcej funkcji. Niektóre lokale używają domowych urządzeń, aby zaoszczędzić. Nie jest to pomysł do końca skuteczny, gdyż takiego rodzaju sprzęty posiadają zazwyczaj maksymalnie 5 funkcji, a gastronomiczne zdecydowanie więcej. Ponadto, twórcy domowych urządzeń zakładają, że będą one używane maksymalnie kilka razy dziennie, a nie codziennie przez cały dzień. Są więc zdecydowanie mniej wytrzymałe. W ostatecznym rozrachunku domowe urządzenia będą psuć się szybciej i częściej, a wymiana części jest mniej opłacalna.
Jakie wyposażenie baru jest obowiązkowe?
- Ekspresy do kawy –Samodzielne zrobienie kawy wymaga wielu dodatkowych akcesoriów i jest czasochłonne. Klient zamawiając jakiś napój oczekuje, że będzie on smaczny, a także szybko podany. Właśnie dlatego stworzono automaty do kaw.
- Kostkarki i kruszarki do lodu – oczywistym wyposażeniem dla przygotowania alkoholi i nie tylko, jest lód. Nadaje on wszystkim napojom wykwintności oraz umożliwia ochłodzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie wypicia np. drinka bez lodu. Jest to więc obowiązkowy punkt na liście potrzebnych urządzeń jako wyposażenie baru.
- Sokowirówki, wyciskarki i blendery – przydatne są nie tylko przy robieniu świeżych soków, które będą niewątpliwie zaletą w barze, ale można je także wykorzystywać przy robieniu drinków. Drinki zrobione ze świeżo wyciśniętego soku mają niepowtarzalny smak i warte są swojej ceny.
- System filtracji wody – jest to obowiązkowy element w każdym barze, restauracji czy hotelu. Jest to najskuteczniejsza metoda oczyszczenia wody, dzięki temu będzie ona nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza. Można wyodrębnić urządzenia nablatowe oraz podblatowe, które praktycznie nie różnią się ceną, ani funkcjami.
- Inne akcesoria barowe – czyli bardzo przydatne, jednak nie zawsze obowiązkowe takie jak np. wiadro na szampan. Podany w taki sposób alkohol jest zarówno schłodzony do odpowiedniej temperatury i wygląda elegancko.
Urządzeniem niezbędnym w barze jest również shaker do mieszania drinków. Trudno sobie wyobrazić drinka, który nie będzie wymieszany w odpowiedni sposób. Doświadczony barman, dzięki shakerowi wymiesza składniki w szybki i fachowy sposób.
Każdy bar musi mieć odpowiednie wyposażenie, żeby jak najlepiej i najbardziej profesjonalnie obsłużyć każdego klienta. Nie wszystkie wyprodukowane urządzenia są obowiązkowe, jednak każdy właściciel baru powinien dobrać tak sprzęty, żeby można było podać to, co bar oferuje, w sposób szybki i prawidłowy.