Nie ma chyba osoby, która oprze się gofrom. Mogą stanowić zupełnie osobny posiłek, być dodatkiem do czegoś, bądź deserem po obiedzie. Podawane na rozmaite sposoby - z lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem czy polane sosami smakowymi. Wszystko zależy od pomysłu i dostępnych dodatków. Połowę sukcesu stanowi odpowiedni przepis na ciasto oraz dodanie wspomnianych wyżej dodatków. Druga połowa to kwestia odpowiedniego upieczenia gofrów, do którego potrzebna jest profesjonalna gofrownica przemysłowa.
Gofrownice gastronomiczne a domowe
Oczywiście można próbować pracy z urządzeniem przeznaczonym do zastosowań domowych, jednak takie rozwiązanie nie jest polecane przede wszystkim dlatego, że te urządzenia nie są przystosowane do pracy ciągłej i produkcji dużych ilości gofrów, a przecież umieszczając w menu te przysmaki, nastawiamy się na spore obroty. Ponadto, nawet jeżeli nie liczymy na przygotowywanie wielu sztuk dziennie, musimy pamiętać o konieczności zapewnienia bezpieczeństwa funkcjonowania lokalu, a taką pewność dają jedynie urządzenia specjalistyczne, wyprodukowane z przeznaczeniem dla gastronomii, posiadające odpowiednie atesty i spełniające przepisowe wymagania.
Rodzaje gofrownic
Najbardziej widoczną cechą odróżniającą od siebie te urządzenia, jest kształt płytek, na które nakłada się ciasto. Gofry mogą być prostokątne lub okrągłe, albo też w kształcie serca. W gastronomii jednak najbardziej popularne są klasyczne - prostokątne, które też najwygodniej można i przygotować i zjeść, co zwłaszcza ma znaczenie w przypadku działalności prowadzonej poza budynkiem, gdzie nie przewidziano miejsc siedzących.
W czasie pracy, gofrownica wytwarza duże temperatury, dlatego niezwykle istotne jest, aby posiadała zabezpieczenia przed przegrzaniem. Musi być wyposażona w termostat do regulacji temperatury, a także wyprodukowana z wytrzymałych materiałów, odpornych na długotrwałe działanie wysokiej temperatury. Ponadto, konieczne jest, aby płyty grzewcze pokryte były specjalną powłoką, zapobiegającą przywieraniu ciasta, tak by można bez problemu wyjmować gotowe gofry. Aby produkty były równomiernie opieczone, obie płyty muszą być równe i ściśle do siebie przylegać. Dodatkowo, profesjonalna gofrownica może mieć zamontowaną specjalną, wyjmowalną rynienkę, dzięki której łatwo można pozbyć się nadmiaru ciasta, wypływającego poza obręb płyt grzewczych, co może być szczególnie istotne na początku prowadzenia działalności lub przy zatrudnieniu nowej osoby, kiedy jeszcze precyzyjne odmierzenie odpowiedniej ilości ciasta sprawia trudność.
Co proponujemy
Nasz sklep internetowy oferuje profesjonalne urządzenia do obróbki żywności, wśród których znajdują się także specjalistyczne gofrownice elektryczne. Proponujemy urządzenia firm Stalgast, Hendi oraz Roller Grill o klasycznym, prostokątnym kształcie, pozwalające na przygotowywanie jednocześnie dwóch gofrów. Wszystkie wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają żeliwne płyty, ponadto wyposażone są w termostat umożliwiający płynną regulację temperatury. Różnią się poborem mocy oraz rozmiarem płyt grzewczych. Oferujemy także urządzenia pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Ponadto, w naszej ofercie znajdują się maszyny wyposażone w rynienkę do łatwego usunięcia nadmiaru ciasta. Natomiast gofrownica Hendi ma także izolowany, bezpieczny uchwyt.