Kocioł warzelny to niezbędny element branży gastronomicznej. Znajduje zastosowanie w restauracjach, stołówkach, kantynach oraz zakładach przetwórstwa spożywczego. Sprawdzają się przede wszystkim w miejscach, w których mamy do czynienia z przygotowywaniem dużych ilości żywności. Pozwalają na zaoszczędzenie czasu oraz wyeliminowanie gotowania w garnkach oraz naczyniach o mniejszej pojemności. Dzięki temu stanowią ekonomiczną alternatywę dla tradycyjnych metod obróbki żywności.
Rodzaje kotłów warzelnych
Produkty z wymienionej kategorii proponowane przez SAS dzielą się na trzy rodzaje:
- parowe,
- elektryczne,
- gazowe.
Kotły warzelne gazowe
Poszczególne modele odpowiadają na zróżnicowane potrzeby klientów. Przed zakupem kotła warzelnego należy zwrócić uwagę na kilka czynników: aktualnie posiadane w lokalu źródło zasilania oraz wentylację. Kotły gazowe wymagają zastosowania odpowiedniej instalacji odprowadzającej spaliny, jednak wyróżniają się niższymi opłatami za eksploatację niż kotły elektryczne oraz parowe. Swoistą innowacją rynkową są kotły warzelne przechylne, które ułatwiają dostęp do zawartości oraz zwiększają komfort i bezpieczeństwo pracy, pozwalając na wydobycie całej zawartości a także łatwe umycie wnętrza zbiornika.
Kotły warzelne parowe
Ekonomiczne kotły parowe wymagają podłączenia do zewnętrznego źródła zasilania lub wytwornicy pary, ponieważ ich źródłem zasilania jest para technologiczna. Szczególny nacisk w przypadku omawianych kotłów należy położyć na odpowiednie ciśnienie robocze - maksymalnie 0,04-0,043 [MPa]. Zasilająca kocioł warzelny parowy instalacja musi spełniać szereg wymogów i być zgodna z zasadami bezpieczeństwa i higieny, które obowiązują w kraju posiadania.
Kotły warzelne elektryczne
Kotły warzelne elektryczne posiadają innowacyjną trzystopniową regulację mocy grzewczej, dzięki czemu zmniejszają zużycie energii nawet o 30%. Jednocześnie doskonale utrzymują wymaganą temperaturę produktu po zagotowaniu.
Specyfikacja kotłów warzelnych
Wszystkie kotły warzelne znajdujące się w ofercie SAS posiadają zbiorniki warzelne o podwójnym płaszczu. Wewnętrzna warstwa stanowi właściwy kocioł. Przestrzeń pomiędzy warstwami płaszcza zwiększa powierzchnię grzewczą, co nie tylko pozwala zaoszczędzić energię, czyniąc proces obróbki ekonomicznym, ale także wpływa na zminimalizowanie możliwości przypalenia podczas gotowania.
Pojemność kotłów warzelnych znajdujących się na naszej stronie jest zróżnicowana, tak aby można było z łatwością dostosować je do każdych warunków. Dzięki wielu opcjom zasilania i bogatemu wyborowi rozmiarów kotły warzelne prezentowane Państwu przez SAS znajdą zastosowanie zarówno w małych lokalach jak i bardzo dużych restauracjach a nawet domach weselnych czy hotelach. Zbiorniki i podstawy kotłów są wykonane z wysokiej jakości stali kwasoodpornej. Nowocześnie zaprojektowane kotły, które posiadamy w ofercie pozwalają na znaczne zmniejszenie zużywanej ilości wody, co prowadzi do skrócenia czasu ogrzewania zbiornika. Dodatkowo konstrukcja kotła pozwala do podłączenia go zarówno do źródła ciepłej jak i zimnej wody. Praktyczne pokrywy z podwyższonymi brzegami ułatwiają utrzymanie kotłów w czystości i zachowanie właściwej higieny, która jest kluczową kwestią w gastronomii. Dodatkowy fartuch zapobiega wydostawaniu się skroplonej cieczy na powierzchnię. Dodatkowo, w przypadku zbyt niskiego poziomu wody w zbiorniku, automatyczny system kontroli niezwłocznie zasygnalizuje nam konieczność uzupełnienia płynu.
Wszystkie kotły warzelne mogą zostać zamontowane pod wyciągiem lub okapem zapewniającym odprowadzenie spalin z pomieszczenia.
Warto zwrócić uwagę na oferowane przez nas dodatkowo podstawy kotłów w kilku rozmiarach. Są one dopasowane do produktów z oferty.