Dziś trudno sobie wyobrazić branżę spożywczo-gastronomiczną bez sprzętu automatycznego. Wspomaga on bowiem wydajność sklepu bądź lokalu, który prowadzimy. Do takich takich urządzeń zaliczamy m.in. krajalnice do sera, mięsa, chleba oraz innych produktów. W tej kategorii przedstawiamy Państwu krajalnice do sera.
Czy warto takie urządzenie posiadać w branży spożywczo - gastronomicznej?
Zdecydowanie tak. To właśnie dzięki niemu możemy zwiększyć nie tylko swoją efektywność, ale również estetykę produktu, który sprzedajemy. Krajalnice do sera są wyposażone w mechanizm, który tnie ser na równe plastry. Gdybyśmy robili to nożem, ciężko nam byłoby uzyskać taki sam efekt. Możemy również regulować grubość plastrów na jakie chcemy pokroić ser. Umożliwia nam to specjalny mechanizm, który zamontowany jest w urządzeniu. Ponadto, materiał, z którego są one zbudowane jest łatwy do mycia. Obudowę można łatwo rozmontować tak by było można wyczyścić nóż lub ewentualnie go naostrzyć. Dodatkową zaletą krajalnicy do sera jest jej prosta obsługa, co powoduje, że nie musimy specjalnie szkolić pracowników, którzy przy niej będą pracować.
Przede wszystkim bezpieczeństwo
Producentom tego urządzenia prócz łatwej i szybkiej obsługi przyświecał jeszcze jeden cel. Jaki? Otóż krajalnice do sera powinny być przede wszystkim bardzo bezpieczne. Stąd krajalnica posiada tak wiele osłon. Ponadto, jej uruchomienie jest możliwe tylko wówczas, gdy nasze obydwie ręce są zajęte. Dzięki temu nie mamy możliwości przypadkowego dotknięcia części tnących. Krajalnice do sera są również bardzo ciche, co nie powoduje dodatkowego hałasu w i tak w głośnych pomieszczeniach.
Skąd podział krajalnic?
Teoretycznie można byłoby używać jednej krajalnicy do sera, wędlin oraz chleba. Niestety urządzenia te, w takiej formie eksploatowane nie będą spełniać naszych oczekiwań, bowiem ostrza każdego z nich są przystosowane do cięcia innego surowca. Ponadto, nie jesteśmy narażeni na każdorazowe mycie urządzenia po jego użyciu gdyż krojony ser, wędlina czy chleb przenikałyby przez siebie. Dzięki temu ponownie oszczędzamy nasz cenny czas.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?
Wszystko zależy od tego na czym nam najbardziej nam zależy. Jeżeli na oszczędności energii, to musimy szukać tych, które zużywają najmniej prądu. Gdy naszym warunkiem jest utrzymanie urządzenia w czystości, to musimy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest zbudowany i czy jest łatwy do mycia oraz które części są rozbieralne. Jeżeli zaś chcemy zoptymalizować czas pracy to priorytetem będzie dla nas moc takiej krajalnicy do sera. Ważne jest też to by przy wyborze zwrócić uwagę na ostrze krajalnicy. Głównie chodzi o klasę materiału z jakiej ono jest wykonane, bo to przecież serce naszego urządzenia.
Gdzie krajalnice do sera są najbardziej przydatne?
Urządzenia te swoją rolę będą spełniać w punktach gastronomicznych, garmażeryjnych czy firmach cateringowych. Swoje zastosowanie znajdą również w sklepach, stołówkach lub innych placówkach żywienia zbiorowego.