Do czego są potrzebne krajalnice do wędlin?
Każdy sprzedawca wędlin wie, że konieczne jest ich pokrojenie w odpowiedniej ilości i grubości tak, aby wyglądały reprezentacyjnie w witrynie chłodniczej. Krajalnice do wędlin na pewno będą przydatne do dokładnego i jednocześnie szybkiego pokrojenia produktów. Dodatkowo zapewniają one bezpieczeństwo i łatwość utrzymania w czystości miejsca, gdzie przygotowywane jest jedzenie. Takie urządzenia są zazwyczaj wyposażone dodatkowo w takie elementy jak zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem czy osłona palców. Bezpieczeństwo przy użytkowaniu tak ostrych narzędzi jest bardzo ważne. Dodatkowo krajalnice są tak pomyślane, aby plasterki wędlin nie rozchodziły się po całym stole, lecz gromadzone są w jednym miejscu, co ułatwia ich porcjowanie czy pakowanie.
Dla kogo krajalnica?
Krajalnica zastępuje konieczność użycia noża, co zwiększa bezpieczeństwo i szybkość wykonywanej pracy. Dzięki krajalnicy wędlina może być porcjowana w identyczny, pożądany sposób. na pewno w ten sposób przygotowane plastry wędliny łatwiej jest porcjować, pakować czy rozdzielić. Krajalnice do wędlin w sklepie z możliwością regulacji grubości plastra pozwalają podnieść zadowolenie klienta z asortymentu i obsługi sklepu. Krajalnice to idealne narzędzie do sklepów ze stanowiskami świeżych wędlin i serów, kuchni w lokalach serwujących przystawki czy przy obsłudze większych imprez jak wesela czy bale. Każdy kucharz czy sprzedawca na stoisku z wędlinami docenia pracę krajalnic. Krajalnica przyda się w każdym miejscu, gdzie konieczne jest porcjowanie i krojenie większych ilości wędlin.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze krajalnicy?
Do najbardziej istotnego elementu krajalnic do wędlin zalicza się obrotowy nóż, który obracając się tnie wędlinę w plasterki. Z tego powodu najważniejsza jest trwałość tego elementu. Powinien być wykonany z nierdzewnej stali, stali chromowo-węglowej lub z tytanu. Oczywiście tak jak zwykły nóż, ten w krajalnicy może być gładki lub ząbkowany. Gładki nadaje się idealnie do krojenia wędlin, sera oraz warzyw w sposób precyzyjny.
Kolejny istotny element to podajnik, w którym umieszcza się produkt przeznaczony do krojenia. W wielu krajalnicach jest on przesuwany, dzięki czemu podniesiony jest także komfort użytkowania. Wiadome jest, że podajnik ze stali jest bardziej trwały i stabilny. Z kolei plastik sprawdzi się w domu, gdzie takie przedmioty często są przestawiane i użytkowane.
Zalety krajalnic do wędlin
Jak każdy element w kuchni także krajalnice do wędlin mają swoje zalety. Pierwszą i chyba najważniejszą zaletą jest szybkość pracy. Krajalnice do wędlin są bezkonkurencyjne z ręcznym krojeniem wędlin. Dodatkowo krajalnice do wędlin to wybawienie dla sklepów, dzięki czemu klient może wybierać pomiędzy porcjowanymi produktami w plasterkach. Oczywiście wydajność obsługi sklepowej jest uzależniona od modelu krajalnicy, z którego korzysta się w danym sklepie. Krajalnice zapewniają sporą wydajność pracy, która jednocześnie jest szybka i bardzo precyzyjna. Takie urządzenia w sklepie na pewno zapewniają szybką pracę i obsługę klienta, co przekłada się na większy obrót w sklepie. Krajalnice jak wszystkie inne urządzenia przyśpieszają pracę zapewniając jednocześnie zachowanie higieny pracy.