Nowoczesne, elektryczne kruszarki do lodu, które z łatwością zamienią duże kostki lodu na małe drobinki to nieoceniona pomoc każdego barmana oraz osób, które chcą przygotowywać efektownie wyglądające drinki. Jesteś zainteresowany kupnem? Koniecznie musisz więc dowiedzieć się, jak działa to urządzenie i na jakie specyfikacje warto zwracać uwagę.
Czym są kruszarki do lodu?
Są to urządzenia chłodnicze niezbędne w każdym profesjonalnym gastronomicznym lokalu. Dzięki nim pracownicy z łatwością pokruszą duże kawałki lodu i przygotują efektownie wyglądające napoje chłodzące. Kruszarki są proste w obsłudze, a do tego łatwe w utrzymaniu czystości. Dlatego nie tylko wykwalifikowani barmani z łatwością będą mogli ich używać.
Gdzie się przydadzą kruszarki do lodu?
Kruszarki do lodu przydadzą się w pubach, lokalach gastronomicznych, restauracjach, dyskotekach, imprezach, na wszelkiego rodzaju bankietach oraz w domu. Są niezbędną pomocą podczas przygotowywania większych wydarzeń i imprez – zarówno oficjalnych, jak i rodzinnych.
Jak działają kruszarki do lodu?
Kruszarka jest urządzeniem niezwykle łatwym w obsłudze. Wystarczy napełnić pojemnik kostkami lodu, mniej więcej w 80% jego całkowitej pojemności. Następnie zamknąć pokrywkę. I w zależności od tego, czy mamy urządzenie ręczne czy automatyczne, wprawiamy ostrza w ruch. W ten sposób lód zostanie z łatwością pokruszony na drobne kawałki.
Rodzaje kruszarek do lodu
Jak wybrać najlepszą kruszarkę do lodu? Trzeba zapoznać się z ich różnymi rodzajami, specyfikacjami oraz wyszukać najlepszego producenta tych urządzeń, bo dobry producent jest gwarantem trwałości i wydajności. Jeśli chodzi o rodzaje kruszarek, w sprzedaży spotyka się głównie dwa. Kruszarki ręczne oraz elektryczne. Te pierwsze wymagają nakładu fizycznego, za pomocą rączki wprawia się ostrza w ruch. Drugi typ sprawdzi się świetnie w średnich i dużych lokalach, pozwala rozkruszyć do 120 kg lodu. Kruszarki elektryczne są produkowane ze stali nierdzewnej, co pozytywnie wpływa na ich trwałość oraz wytrzymałość. Profesjonalne urządzenia mają również funkcję wyboru wielkości, na jaką mają rozkruszyć drobinki lodu.
Przy wyborze najbardziej odpowiedniego dla nas sprzętu warto również zwrócić uwagę na producentów. Wiodącymi i godnymi zaufania markami w produkcji tego typu urządzeń są: Bartscher, Ceado, Hendi, Stalgast. Cena profesjonalnych kruszarek waha się od 94,00zł - 18 011,00zł w zależności od rodzaju. Specyfikacje dostosowane są do różnych potrzeb klienta. Znajdziemy urządzenia o mocy od 80-820W i zasilaniu 230V-410V, co pozwala na dobrą pracę urządzeń oraz świadczy o ich wytrzymałości.