Miesiarki to nowoczesne urządzenia elektryczne, sprawdzające się w każdej piekarni, cukierni, lokalu gastronomicznym lub innym zakładzie, produkującym żywność. Ułatwiają pracę personelu i znacznie skracają czas przygotowania produktów spożywczych, podnosząc wydajność. Wykorzystywane są do mieszania różnego rodzaju ciast, również tych cięższych. Nie są urządzeniami nowymi w branży spożywczej, jednak ich jakość i możliwości są coraz większe. Kojarzą się z maszynami o dużej mocy przerobowej, potrzebnymi w produkcji na skalę większą niż domowa.
Co to są miesiarki?
Są urządzeniami łatwymi w obsłudze technicznej, czyszczeniu oraz konserwacji i co ważne, są bezpieczne w eksploatacji, ponieważ posiadają niezbędne zabezpieczenia, kontrolki itp. Maszyna składa się z obudowy, głowicy i dzieży z miesidłem. Silnik zasilany jest elektrycznie. Potrzebne zasilane zależy od rodzaju urządzenia – 230 V lub 400 V. Pojemność naczynia pozwala jednorazowo przygotować dużą ilość ciasta, znacznie ułatwiając pracę i skracając proces technologiczny żywności. Elementy naczynia, stykające się z żywnością są wykonane z wysokiej jakości materiałów, bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Urządzenie wbrew pozorom nie zajmuje dużo miejsca i z łatwością można je przemieścić, gdyż posiada wygodne kółka.
Jaką miesiarkę wybrać?
Urządzenia, o których mowa różnią się między sobą parametrami, np. miesiarka spiralna o mocy 750 W, o pojemności 20 l może jednorazowo wyrobić aż 17 kg ciasta, a jej wymiary to zaledwie 630 mm x 400 mm x 700 mm, gdzie średnica dzieży to 360 mm, a wysokość 210 mm. Kształt miesidła w każdym przypadku zapewnia idealnie gładkie ciasto, odpowiednio napowietrzone, z doskonale połączonymi składnikami, dzięki czemu w efekcie otrzymujemy w krótkim czasie ciasto na pulchny i smaczny chleb lub bułki, albo na delikatne pierogi lub różnego rodzaju kluski czy też pyszną, chrupiącą pizzę. Możliwe więc jest odejście od ręcznego wyrobu ciast, dodajmy - jakże trudnego i czasochłonnego. Jednocześnie warto podkreślić, że osoby korzystające z tych robotów chwalą je sobie i określają jako niezbędne w wyposażeniu nowoczesnej restauracji, piekarni, cukierni, firmy cateringowej. Trudno sobie wyobrazić zakład gastronomiczny, przygotowujący dania obiadowe np. dla placówek oświatowych, szpitali, sanatoriów, zakładów opieki społecznej – bez takiej wygodnej maszyny. Warto zaznaczyć, że obudowa miesiarki wykonana jest ze stali lakierowanej na biało, a elementy mieszające – ze stali nierdzewnej. Niewielkie gabaryty, sprawiają, że omawiana rzecz pasuje praktycznie do każdego pomieszczenia. Stonowana kolorystyka miesiarki również nie jest bez znaczenia.
Zapoznaj się z ofertą
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów piekarni, cukierni lub restauracji, warto zapoznać się z ofertą miesiarek na naszej stronie internetowej, gdzie znajdziecie Państwo szczegółowe opisy produktów. Do kategorii miesiarek należą również miksery spiralne, o nieco mniejszych gabarytach, ale równie przydatne w produkcji żywności. W ofercie mamy więc miksery spiralne (Stalgast) oraz miesiarkę spiralną (Hendi). Informacje zamieszczone na stronie internetowej skierowane są przede wszystkim do firm produkujących żywność, takich jak wspomniane już piekarnie, cukiernie, restauracje, zakłady cateringowe, przygotowujące jednorazowo duże ilości produktów spożywczych.