Elementy urządzeń kuchennych
W każdej kuchni są urządzenia, które mają usprawnić pracę i pomóc w szybkim przygotowaniu dań. Każde z nich ma cechy, które pozwalają na szybkie wykonanie produktu, jednak wiele zależy od poszczególnych elementów danego urządzenia. Między innymi takim urządzeniem jest krajalnica i odpowiednio dobrane do niej noże. To tylko pozornie proste urządzenie, ponieważ często się zdarza, że trzeba pokroić produkt, który wymaga noży innych niż standardowe. W takiej sytuacji zapasowy element jest bardzo przydatny. Wybór zarówno samej krajalnicy jak i jej części dodatkowych, to dość ważna sprawa, ponieważ należy zadać pytanie, jakie produkty będą krojone. By wszystko poszło doskonale i było dobrze ucięte, warto przemyśleć zakup krajalnicy.
Czym są noże do krajalnic?
Nóż do krajalnicy to tarcza tnąca, która ma za zadanie szybko i bez wysiłku pokroić pieczywo lub mięso/sery, w zależności od tego, do czego ów sprzęt jest wykorzystywany.
Czy noże do krajalnicy są tak ważne? W tej kwestii najważniejsze, ponieważ mają one na celu dokładne krojenie poszczególnych produktów w takiej grubości jak ustawimy maszynę, czyli dokładnie tak, jak sobie zażyczy tego klient. Jeśli chleb czy mięso będzie pokrojone krzywo, będzie "szarpało" produktem, nikt nie będzie go wybierał, ponieważ zakupując żywność, chcemy też, by była równo pokrojona. Dlatego dobrze dobrane noże do krajalnicy są tak ważne.
W jakich miejscach są one niezbędne?
Noże do krajalnicy, czyli również sama krajalnica znajdują się w każdym miejscu, gdzie powinny być produkty pokrojone w odpowiednie plastry. Między innymi bardzo popularnym miejscem są wszelkiego rodzaju sklepy spożywcze czy piekarnie. Dzieje się tak dlatego, że zarówno chleb jak i wędlina chętniej jest zakupywana, jeśli jest profesjonalnie pokrojona. Zwykle bardzo uważa się, żeby nie kroić chleba ciepłego jednak jest to bardzo sensowne, ponieważ cieple pieczywo przykleja się do noży i zamiast kroić, szarpie chlebem i przy okazji niszczy noże do krajalnicy. Jest jednak rozwiązanie, które w tym przypadku może pomóc. Otóż w sprzedaży są noże do krajalnicy pokryte teflonem, co oznacza, że do powierzchni nie przyklejają się elementy żywności. Trzeba jednak bardzo uważać i sprawdzić wcześniej, jak ciepły chleb można kroić. Przyjmuje się, że ciepły lub letni, ale nie gorący, by nie uszkodzić noży.
Wybór najlepszych noży do krajalnic
Każda firma, wybierając odpowiednią krajalnicę, powinna zwrócić uwagę na jakość noży, ponieważ od tego będzie zależało, czy produkty będą dobrze i sprawnie krojone, czy będą z nimi jakieś problemy. Oczywiście noże dobiera się takie, jaki jest model krajalnicy. Jeśli jednak jest możliwość dobrania teflonowych elementów, a zdarza się, że dany sklep kroi ciepłe pieczywo, wówczas warto dobrać nóż teflonowy, ponieważ jest to pewne ułatwienie w późniejszej pracy urządzenia. Urządzenia mają wszystkie elementy w komplecie, ale często części zamienne są dodatkowo wzmacniane czy ulepszane, dlatego warto wyposażyć się w dodatkowy element, by potem łatwiej było pracować.