Pakowarka próżniowa to urządzenie wręcz niezastąpione w przemyśle spożywczym. Ma na celu zapakowanie żywności w taki sposób, by można było przedłużyć jego termin ważności. Pakowarka jest maszyną wysysającą powietrze z opakowania foliowego. Zaraz po wyssaniu powietrza, brzeg worka jest szczelnie zgrzewany. W zależności od rodzaju pakowarki, żywno...
Pakowarka próżniowa to urządzenie wręcz niezastąpione w przemyśle spożywczym. Ma na celu zapakowanie żywności w taki sposób, by można było przedłużyć jego termin ważności. Pakowarka jest maszyną wysysającą powietrze z opakowania foliowego. Zaraz po wyssaniu powietrza, brzeg worka jest szczelnie zgrzewany. W zależności od rodzaju pakowarki, żywność umieszczana jest w urządzeniu z opakowaniem lub tylko sam brzeg worka.
Jakie są rodzaje pakowarek próżniowych?
- Pakowarka komorowa zamyka w opakowaniu foliowym produkt, który umieszcza się wraz z workiem w komorze urządzenia. Posiada hermetyczną pokrywę oraz pompę próżniową umieszczoną w urządzeniu. Po zamknięciu pakowarki, rozpoczyna się proces odsysania powietrza i zamykania opakowania foliowego przy pomocy zgrzania brzegu worka. Pakowarka działa na zasadzie wytworzenia próżni we wnętrzu komory sprzętu i automatycznie po usunięciu powietrza, zgrzewa folię. Tego rodzaju sprzęt otwiera się samoczynnie zaraz po zakończeniu pracy. Bez wątpienia jest to urządzenie, które doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jest żywność, wymagająca odpowiedniego zapakowania i właściwej wygody stosowania. Zatem zalecane miejsce, w którym pakowarki próżniowe komorowe doskonale się sprawdzą, to restauracje, duże i małe sklepy, hurtownie spożywcze, domy weselne, zakłady produkujące żywność i wiele innych miejsc. Jest to urządzenie łatwe w obsłudze, jednak z powodu dużych rozmiarów nie zawsze odpowiednie dla małych gastronomii, typu budka z daniami typu fast food. Wielkość owych urządzeń jest bardzo różna. Zwykle są to dość spore sprzęty stawiane na stołach czy bardzo duże na kółkach. Zdarzają się też bardzo małe pakowarki próżniowe komorowe, jednak dość rzadko, ponieważ w małych firmach wykorzystywane są bezkomorowe. Bardzo często wykorzystują je zakłady produkcyjne np. masarnie, wędzarnie czy mleczarnie. W przypadku tak dużych firm, jest to o wiele prostsze i szybsze zamknięcie żywności.
- Pakowarka listwowa – zwana również z zewnętrznym ssaniem czyli bezkomorowa. To bardzo proste i łatwe w obsłudze urządzenie. Jest bardzo mała, ponieważ jej rozmiar sięga od 20 do 55 cm. Tego rodzaju sprzęt nie posiada komory próżniowej. Koniec worka, w którym ma być zamknięta żywność wkłada się w listwę pakowarki próżniowej i sama listwa wysysa powietrze, po czym zgrzewa worek. Jest ona zalecana dla małych gastronomii, ponieważ jest zdecydowanie mniej wymagająca, w rozmiarach mniejsza i bardzo łatwa w użytkowaniu. Bardzo często wykorzystywane są również w małych sklepach.
Zobacz również materiały eksploatacyjne do pakowarek próżniowych.
Czemu właśnie pakowarka próżniowa?
Pakowanie żywności we właściwy sposób jest szalenie ważne, dlatego odpowiedniej jakości pakowarki próżniowe są doskonałym rozwiązaniem. Są one łatwe w użyciu a żywność tak zabezpieczona automatycznie ma przedłużony termin ważności, ponieważ wyssanie z opakowania powietrza i zgrzanie brzegu powoduje, że jedzenie wolniej się psuje. W każdej restauracji czy sklepie jest żywność, która wymaga odpowiedniego przechowania, ale wcześniej odpowiedniego zapakowania. W tym celu są właśnie wykorzystywane pakowarki próżniowe, które z powodzeniem może stosować każdy sklep, bar czy restauracja.