Patelnie uchylne i ich zastosowanie
Każda restauracja wyposaża się w urządzenia, które mają nie tylko pozwolić na ugotowanie potrawy, ale też powinny być bardzo pomocne w ich przygotowywaniu. Dlatego bardzo istotne jest, by odpowiednie urządzenia odpowiadały temu, dla jakiej ilości ludzi będzie gotowane. Nie da się przygotowywać potraw w taki sam sposób dla pułku wojska czy stołówki, jak dla niewielkiej ilości gości, tym bardziej, że nie od razu wszystkie dania naraz są przygotowywane, lecz każda w odpowiednim czasie. Najtrudniej jest dobrać urządzenia, które będą pomagały w gotowaniu dla pierwszej grupy ludzi, czyli dużej liczby ludzi niemal w tym samym czasie. W tym celu nie tylko wybiera się garnki lecz także bardzo potrzebne w tym przypadku są patelnie uchylne.
Czym są patelnie uchylne?
To urządzenia, które służą do smażenia lub duszenia potraw, jednak są bardzo głębokie i ruchome. To znaczy, że są umocowane na specjalnych nóżkach i tak zamontowane, że można je przechylić tylko przy pomocy naciśnięcia rączki. Jest to bardzo przydatne, ponieważ jeśli gotujemy lub smażymy coś i chcemy to przerzucić w pojemnik, wówczas przechylenie owej patelni by wylać bezpiecznie potrawę jest bardzo poręczne. Osoba obsługująca patelnię nie tylko się nie poparzy, ale nie musi dźwigać dość ciężkiej patelni z jej zawartością. Ponadto, patelnie uchylne są bardzo łatwe do czyszczenia, ponieważ wystarczy wlać tam wodę z płynem, wyszorować po czym wodę wylewa się przez przechylenie patelni. To urządzenie, które nie potrzebuje większej liczby osób do obsługi, ponieważ jest ruchome i wygodne w użytkowaniu. Zlanie tłuszczu, wylanie gulaszu czy zwykle umycie i wylanie wody to pestka przy obsłudze takiej patelni.
Dla kogo patelnie uchylne?
Patelnie uchylne sprawdzą się w placówkach żywienia zbiorowego, np.: w szkolnej stołówce, w stołówkach pracowniczych, w kuchniach żywienia wojska itd. Jest to bardzo duży sprzęt, którego nie opłaca się uruchamiać dla bardzo małej ilości osób. W barach, w których przygotowuje się wcześniej posiłki i tylko się potem nakłada również się sprawdzą, ponieważ wtedy gotowana jest większa ilość potraw. Nie sprawdzą się tam, gdzie dania są robione pojedynczo dla każdego gościa.
Każdy bar czy restauracja musi się zastanowić, czy opłaca się mieć takie urządzenie. Jest ono bowiem zasilane prądem i jeśli nie ma potrzeby gotowania naraz takiej ilości, nie ma potrzeby kupować i uruchamiać sprzętu. Jeśli jednak owa restauracja często organizuje wesela czy inne uroczystości, wówczas patelnia uchylna będzie doskonałym pomocnikiem w szybkim przygotowaniu dań jednak do codziennego użytkowania będzie bezużyteczna. Kupując wyposażenie do firmy, należy wziąć pod uwagę, czy będzie ona miała zlecenia na przygotowywanie większej liczby dań.
Nie potrzebujesz patelni uchylnej? Zobacz ofertę zwykłych patelni.