Płyty grillowe to wynalazki, które mają przyczynić się do łatwiejszej pracy w każdym lokalu gastronomicznym, obsługującym na co dzień wielu klientów. Skutecznie przyspieszają przygotowywanie posiłków i ułatwiają pracę w kuchni. Błyskawicznie gotowe do przyrządzania potraw, rozgrzewające się do wysokich temperatur są oszczędnością czasu, a przecież czas to pieniądz. Izolacja termiczna takiego urządzenia wpływa na komfort pracy i bezpieczeństwo pracowników. Powierzchnia jest wykonana z materiałów, które umożliwiają szybkie i dokładne czyszczenie, wpływające na zachowanie wszelkich zasad higieny przygotowywanych na niej potraw.
Płyty grillowe - zalety
Płyty grillowe zapewniają błyskawiczne przyrządzanie potraw dzięki podgrzewaniu kontaktowemu oraz dodatkowo promieniowaniu podczerwonemu. Zastosowanie tych dwóch możliwości podgrzewania potraw sprawia, że są one znacznie szybciej gotowe, a także cieplejsze w środku. Maksymalnie nagrzewanie i pełna gotowość płyty grillowej to zaledwie parę minut. W przypadku naszej gładkiej płyty grillowej maksymalną osiąganą przez płytę temperaturą jest 400 stopni, a elektrycznej Roller Grill - 300 stopni. Zastosowanie ceramiki pozwala na dokładne czyszczenie urządzenia, a dodatkowe możliwości regulowania temperatury wytwarzanej przez Roller Grill pozwala przystosować urządzenie do aktualnych potrzeb każdego lokalu gastronomicznego.
Specyfikacja płyt grillowychg
Płyty grillowe są maszynami o powierzchni, która zajmuje stosunkowo mało przestrzeni w lokalu gastronomicznym, dlatego też dzięki temu zaoszczędzi więcej miejsca na przemieszczanie się i swobodniejszą pracę pracowników. Z reguły niezbyt ciężkie są łatwe do przeniesienia w inny obszar kuchni. Materiały, z których zostały wykonane, zapewniają nie tylko bezpieczeństwo przed oparzeniami, z którymi spotkać mogą się efektywnie pracujący pracownicy kuchni, ale także łatwość czyszczenia. Wyglądem przypominają i w istocie mają też funkcjonować jak małe przenośne kuchenki. Są też bardzo proste w obsłudze i w działaniu, co ma oczywisty wpływ na wydajność i szybkość obsługiwanych gości korzystających z lokalu i jego ofert. Zdecydowanie wygodniejsze i bezpieczniejsze są elektroniczne, ponieważ nie wiążą się z ryzykiem dostarczania dodatkowo gazu, a wystarczy je tylko podpiąć do prądu. Przy ich możliwościach do rozgrzewania się do maksymalnie wysokich temperatur pobór przez nich prądu jest naprawdę zniwelowany, co również znajduje odbicie w pozytywnych wynikach finansowych. Można na nich przygotowywać absolutnie każdego rodzaju potrawy - mięsa, ryby, warzywa, owoce morza - ci, którzy już korzystają z takiego udogodnienia w swojej gastronomii twierdzą, że płyty grillowe potrafią zastąpić wszystkie inne sprzęty używane do przygotowywania posiłków na szybko, takich jak mikrofalówki, kuchenki, grille drzewne i inne. Od pewnego czasu w urządzenia te chętnie zaopatrują się nie tylko największe i najbardziej znane lokale gastronomiczne, ale również osoby, które cenią sobie wygodę w kuchni podczas codziennego przygotowywania posiłków dla siebie i rodziny.