Podgrzewacze gastronomiczne do potraw i dań
Szybkie tempo życia sprawia, że klienci branży gastronomicznej chcą jak najmniej czasy poświęcić na oczekiwanie. Tym samym, poza bardzo wąskim zakresem restauracji nie można się nastawić na przygotowywanie wszystkich potraw od zera dopiero w momencie, gdy klient dokona zamówienia. Niezbędne będzie skrócenie czasu przygotowywania posiłku – wspomogą nas tu różnego rodzaju podgrzewacze gastronomiczne.
Podgrzewacze gastronomiczne klasyczne
To typ podgrzewacza stosowany szeroko w branży cateringowej. Sprawdzi się również przy utrzymywania temperatury jajecznicy czy kiełbasek często oferowanych w hotelach jako część bufetu śniadaniowego. Dostępne modele różnią się zarówno kształtem (najpopularniejsze to prostokątne, okrągłe lub eliptyczne), jak i metodą podtrzymywania ciepła (może to być grzałka elektryczna albo specjalne pojemniki na paliwo). Sam podgrzewacz tradycyjnie wykonany jest ze stali nierdzewnej, a uchwyty i pokrywy są zaprojektowane tak, aby uniknąć ryzyka poparzenia się przez użytkownika.
Podgrzewacze gastronomiczne do zup
Jeśli chcemy serwować ciepłe zupy, zamiast uniwersalnych podgrzewaczy warto skorzystać z modeli zaprojektowanych specjalnie z myślą o zupach. Zabudowane kociołki do zupy sprawią, że estetycznie i wygodnie będziemy mogli podać więcej niż jeden jej rodzaj jednocześnie.
Podgrzewacze gastronomiczne do parówek
Najczęściej spotykane na stacjach benzynowych i w niektórych sieciach sklepów. Podgrzewacze do parówek utrzymują właściwą ich temperaturę, ograniczając czas na przygotowanie hot-doga do czasu niezbędnego na podgrzanie bułki i dodanie sosów. Najczęściej spotykamy wariant rolkowy podgrzewacza, z charakterystycznymi kręcącymi się rolkami, na których umieszczamy parówki. Jest to dobry wybór szczególnie, gdy oferujemy różne rodzaje parówek i kiełbasek – wtedy dobrze wyeksponowana jest różnica pomiędzy nimi. Innym rodzajem jest podgrzewacz w formie cylindrycznej, którego przewagą jest zajmowanie znacznie mniejszej powierzchni na blacie roboczym.
Podgrzewacze gastronomiczne na pastę
Gdy chcemy zaoferować klientom makarony, zamiast uniwersalnego podgrzewacza możemy wybrać model wyspecjalizowany do tego celu. Charakteryzuje go dodatkowy pojemnik na wodę oraz możliwość ustawienia pokrywy w pozycji półotwartej, co ułatwi ekspozycję zawartości.
Podgrzewacze gastronomiczne klasy premium
Klasyczne podgrzewacze ze stali nierdzewnej są bardzo praktyczne – zarówno w bieżącym użytkowaniu, jak i w czyszczeniu. Niestety, ich estetyka jest dla niektórych niewystarczająca. Dla nich właśnie przeznaczona jest grupa podgrzewaczy wyższej klasy. Mimo wyższej ceny, należy spojrzeć, co zyskujemy korzystając z modeli premium. Oprócz oczywiście dużo bardziej wyszukanego wyglądu, podgrzewacze takie dysponują odporną szybą, pozwalającą podejrzeć zawartość podgrzewacza bez konieczności jego otwierania, systemem odprowadzania skroplonej pary, a nawet możliwością używania na kuchni indukcyjnej.
Fontanna do czekoladowego fondue
Ten bardzo spektakularnie wyglądający podgrzewacz umożliwi stałe dostarczanie roztopionej czekolady dzięki pojemnikowi aż na 700 jej gramów. Obok warto umieścić pokrojone owoce, a z pewnością fontanna będzie się cieszyła zainteresowaniem wśród użytkowników.
Wkłady, pojemniki, zapasowe grzałki
Ofertę podgrzewaczy uzupełnia szeroki wybór wkładów i pojemników. Oprócz klasycznych, prostokątnych, stalowych naczyń, dostępne są też bardziej wyszukane ich rodzaje. Warto zwrócić uwagę np. na okrągły, porcelanowy pojemnik o pojemności 4,3 litra. Na koniec, warto zapoznać się z ofertą zapasowych grzałek, na wypadek gdyby obecnie stosowana miała zbyt słabą moc lub w razie jej awarii. Bez problemu kupimy egzemplarz o mocy 700W, umożliwiający wybór jednego z 5 poziomów grzania, oferując zakres temperatur 45-225 stopni, a są też modele o jeszcze wyższej mocy.