W prawie każdym domu można znaleźć najróżniejszego rodzaju przyprawniki. Najczęściej jest to solniczka, pieprzniczka i pojemnik do octu, które położone na stole w czasie obiadu często są wręcz elementem obowiązkowym. Jednakże najbardziej obowiązkowym produktem są one w restauracjach, zarówno tych o wyższym standardzie, jak i zwyczajnych. Będąc na rodzinnym obiedzie w eleganckiej restauracji zwraca się uwagę na pojemniki do przypraw, zwłaszcza ich formę.
Przyprawniki w lokalu gastronomicznym
Każdy człowiek ma inny gust. Jedni wolą bardziej pikantne dania, inni wręcz przeciwnie, tak samo z solą czy pieprzem. Kiedy podawana jest zupa oraz drugie danie, obowiązkowo musi na stole pojawić się także sól i pieprz. Niektóre lokale dodają jeszcze maggi. Kiedy klient zamówi sałatkę, najlepiej jest podać dodatkową oliwę, aby sam mógł zdecydować, czy chce jej więcej. Przeważnie w lokalach gastronomicznych, przyprawniki znajdują się już na stole, czekając na użycie.
Solniczka i pieprzniczka
Można je zakupić razem lub oddzielnie. Dużą popularnością cieszą się szklane, przezroczyste pojemniki do przypraw, gdyż umożliwiają zobaczenie ile produktu zostało. Do restauracji najczęściej wybierane są porcelanowe albo szklane przyprawniki, najlepiej koloru białego. Jest to kolor, który pasuje praktycznie do każdego wystroju. Są to elementy, które występują zawsze, bez względu na rodzaj restauracji czy baru. Ostatnio, modne stały się młynki do przypraw, dzięki którym aromat dodatku jest intensywniejszy.
Dzbanek na oliwę
Ten element nie jest już tak często spotykany. Zazwyczaj można go znaleźć w lokalach z sushi oraz niektórych eleganckich restauracjach. Postać jest przezroczysta, najczęściej ze szkła. Sam dzbanek może mieć różne kształty. Do oliwy można dodać różnego rodzaju zioła (np. tymianek w całości, liść laurowy) lub warzywa (papryczka chili, czosnek), które dodają jej ciekawego wyglądu i smaku.
Cukiernica
Ten przedmiot jest najrzadziej spotykany. Zazwyczaj zastępuje się go małymi torebkami z cukrem. Jednakże pod względem estetycznym dużo lepiej wygląda piękna cukierniczka z cukrem niż małe, niespecjalnie ładne torebeczki. Cukiernica nie pasuje do każdego typu lokali gastronomicznych. W miejscach, w których ciepły napój jest dodatkiem najczęściej można spotkać się z woreczkami. Cukierniczki częściej spotyka się w kawiarenkach gdzie są bez wątpienia najbardziej potrzebne.
A może cały komplet
Istnieje także możliwość zakupu kompletu składającego się z 5 pojemników do przypraw. Jest najbardziej przydatny w lokalach. W takim komplecie można umieścić sól, pieprz, czerwoną paprykę, maggi, cynamon i wiele innych dodatków najbardziej pasujących do specyfiki obiektu. Najczęściej spotyka się ten model w barach sushi, gdzie jest używanych najwięcej przypraw i przychodzą miłośnicy smaków azjatyckich.