Planujesz otworzyć albo jesteś już właścicielem lokalu gastronomicznego, czy restauracji? A może prowadzisz placówkę zbiorowego żywienia, szpital, przedszkole, hotel, szkołę, żłobek, zakład przetwórstwa owocowo – warzywnego, czy jednostkę wojskową. Chcesz usprawnić pracę w kuchni i zwiększyć jej wydajność. Zastanów się na zakupem szatkownicy gastronomicznej.
Jak działa szatkownica gastronomiczna?
Szatkownica gastronomiczna jest bardzo łatwa w obsłudze. Co należy wiedzieć? Przed rozpoczęciem pracy, należy określić, co dokładnie chcemy z produktem zrobić. Następnie przygotowujemy produkt, potem urządzenie. Wybieramy opcję, którą chcemy uzyskać i uruchamiamy urządzenie. Produkt może być posiekany w plastry, kostki, wiórka, słupki czy miazgę. Rozmiar posiekanych produktów zależy od tarczy do szatkownicy, jaka została do tego użyta, np. plastry od 2mm do 5mm, wiórka od 3mm do 7mm, kostka 10x10x10 mm, słupki 4x4 mm (2x4mm),w zależności od modelu jaki posiadamy i jakiego rozmiaru oczekujemy. Wszystkie części urządzenia są demontowalne, co pozwala na jego dokładne wyczyszczenie po wykonanej pracy. Obecnie wzrasta zainteresowanie szatkownicami gastronomicznymi. Powodem jest ich duża wydajność i oszczędność czasu na przygotowanie dania. Dzięki temu skraca się czas, jaki klient oczekuje na swoje zamówienie.
Szatkownice wykonane są ze tworzywa metalowego. Urządzenia te najczęściej zbudowane są z asynchronicznego silnika (jet on przeznaczony do intensywnej eksploatacji), magnetycznego systemu bezpieczeństwa, który wyłącza silnik, przy każdym otwarciu dużego otworu wsadowego lub zamka pokrywy. Nie ma dostępu do części tnącej. Wspomniany już otwór wsadowy występuje w różnych rozmiarach. Niektóre urządzenia posiadają dwa otwory wsadowe. Pojemniki wykonane są ze stali nierdzewnej. Występują szatkownice z popychaczem, który popycha produkt, ulegający poszatkowaniu. W szatkownicach z większą ilością tarcz, tarcze są wymienne (zamek bagnetowy). Wymienne ostrza są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, są hartowane. Zapewniającą one precyzyjne krojenie. Wydajność szatkownic zależy od modelu i produktu jaki użyjemy z reguły od 20 do 250 kg na godzinę. Szatkownice gastronomiczne są różnych wymiarów i kształtów oraz różnej mocy. Rozróżniamy szatkownice do warzyw, szatkownice z tłokiem, szatkownice z dwoma tłokami oraz roboty wielofunkcyjne z funkcją szatkowania.
Dlaczego warto mieć szatkownice gastronomiczne
Podstawowym powodem jest ich szeroki zakres zastosowania. Możemy szatkować warzywa, mielić mięsa, zagniatać ciasta, jak również rozdrabniać i mieszać produkty. Stanowią idealne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych, gdzie przygotowuje się duże ilości dań w krótkim czasie. Szatkownica gastronomiczna, oprócz gastronomii sprawdza się zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Przy zakupie urządzenia, należy sprawdzić, czy szatkownica gastronomiczna posiada oznaczenie CE (wyrób spełnia dyrektywy, czyli jest bezpieczny i gotowy do użycia). Przy niektórych modelach producent sam sugeruje lokale, dla których są przeznaczone. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni model, o oczekiwanej wydajności do naszego obiektu.