Szkło do gastronomii
Każdy porządny lokal gastronomicznym powinien być wyposażony w profesjonalne szklane naczynia, które pozwolą na odpowiednie podanie dań lub napojów. O jakości usługi gastronomicznej świadczy nie tylko jakość oraz smak przygotowanych potraw, ale również to w jaki sposób są one serwowane. Wynika to z faktu, iż zanim weźmiemy potrawę do ust i poczujemy jej smak, jemy ją również oczami. Wygląd potrawy ma nas zachęcić do zjedzenia jej, a to w czym jest ona podana odgrywa ogromną rolę. Szklane naczynia ze względu na swoją przeźroczystość pozwalają wspaniale zaprezentować zarówno potrawy jak i napoje.
Szkło do baru
Szkło do gastronomi ze względu na swoją przydatność nie w każdym lokalu musi być takie samo. Bar zaopatrzymy w różnego rodzaju kieliszki do wódki lub koktajli, a także szklanki oraz pokale. Profesjonalnym wyposażeniem baru będą koniakówki, czy specjalistyczne kieliszki do martini, sherry albo grappy. Warto również zakupić karafki, które pięknie wyeksponują wyrafinowane alkohole jak brany czy whisky. Oczywiście podane z lodem w przeznaczonych do tego rodzaju trunków szklankach. Przygotowane przez barmana smakowite, kolorowe drinki wspaniale będą prezentowały się w szkle typu Coctails. Piwo zaś najlepiej nalać do pokola dopasowanego do rodzaju tego złotego napoju. Nie zapominajmy również o odpowiednich kieliszkach do czerwonego i białego wina.
Szkło do restauracji
Restauracja z racji serwowania jedzenia i napoi oprócz powyższego asortymentu powinna zaopatrzyć się również w dzbanki do soków oraz koktajli owocowych, filiżanki i kubki. Przygotowując kawę pamiętajmy, aby podać ją w odpowiednio - espresso w malutkiej filiżance ze szklaneczką wody obok, capuccino w pięknej filiżance z podstawkiem, a latte w wysokiej szklance. Napoje mogą być również wspaniałą ozdobą stołu, w upalne dni podana w karafce woda z miętą i cytryną będzie idealnym orzeźwieniem, do tego oczywiście duży kieliszek. Zimą przygotowana w dzbanku kolorowa herbata z imbirem i pomarańczami, będzie nie tylko pięknie wyglądać ale również cudownie pachnieć. Oczywiście stół zawsze warto ozdobić świeżymi kwiatami w szklanych wazonach. Na szkło do gastronomii składają się także pucharki do lodów i deserów, misy oraz ozdobne słoiki do napoi. To jak wykorzystamy dane naczynie zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności. Nie zawsze musimy używać danych przedmiotów zgodnie z ich przeznaczeniem np. piękny, wysoki, szklany wazon może nam posłużyć jako świecznik, a w słoiku wspaniale będzie prezentowała się świeża sałatka.
Producenci szkolnych naczyń
Wybierając odpowiednie szkło do gastronomii warto zwrócić uwagę na jakość jego wykonania, dobrze zrobione naczynia nie będą się szczerbić, a ich czyszczenie nie przysporzy większego kłopotu. Aby zastawa służyła nam na lata trzeba pamiętać o jej odpowiedniej pielęgnacji. Szkło można myć w zmywarkach oraz wypażarkach, warto jednak za każdym razem wytrzeć je bawełniana ściereczką. Po dokładnym osuszeniu i wypolerowaniu naczynia powinny się pięknie błyszczeć i nie mieć żadnych zacieków. Godnymi zauważenia producentami szklanych naczyń są francuskie firmy Chef&Sommelier i Arcoroc oraz włoska Bormioli Rocco. Tworzą oni zastawy z pasją, pełne elegancji i wyrafinowania, które sprawdzą się w każdym lokalu.