Profesjonalne zamrażarki skrzyniowe są przeznaczone dla wszelkiego typu lokali gastronomicznych, między innymi: restauracji, stołówek, firm kateringowych, sal weselnych, kawiarni. Dzięki nim głęboko mrożone produkty zachowają świeżość i przydatność do spożycia, co pozwoli na ich efektywne wykorzystywanie. Dzięki skrzyniowej budowie, modele te mieszczą większą ilość produktów, niż zamrażarki wyposażone w szuflady. Czym kierować się podczas wyboru takiego urządzenia?
Pojemność zamrażarek skrzyniowych
Zamrażarki skrzyniowe mogą różnić się pomiędzy sobą pod względem pojemności nawet o 300 litrów. To, którą z nich należy wybrać, zależy od potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Jeśli mają być w nich mrożone produkty, które nie powinny znajdować się blisko siebie, warto rozważyć zakup dwóch mniejszych zamrażarek, w zamrażarkach skrzyniowych istnieje bowiem ryzyko przenoszenia się aromatów.
Wymiary zamrażarek skrzyniowych
Wymiary zewnętrzne, takie jak wysokość, szerokość i głębokość, mają znaczenie w kontekście tego, ile przestrzeni na zapleczu lokalu możemy zagospodarować.
Zakres temperatur
Jest on bardzo istotny, ponieważ od temperatury panującej w zamrażarce zależy to, przez ile czasu dany produkt zachowa świeżość.
Zużycie energii i poziom szumów
Im wyższa klasa energetyczna urządzenia, tym niższe zużycie energii elektrycznej, co z kolei wpływa na koszty eksploatacji urządzenia. Nie bez znaczenia dla osób pracujących w kuchni będzie również poziom szumów. Warto wybrać model, który pracuje jak najciszej.
Typ pokrywy
Są trzy główne typy zamrażarek:
- zamrażarki klapowe, z pokrywą pełną;
- zamrażarki z pokrywą przesuwaną pełną;
- zamrażarki z pokrywą przesuwaną przeszkloną.
To, jaki typ wybrać, zależy od ilości miejsca – jeśli dysponujemy większą przestrzenią nad zamrażarką, możemy wybrać klapowe, ponieważ nie będzie problemów z ich otwieraniem. Jeżeli natomiast nad zamrażarką ma znajdować się jakiś element zabudowy – sprawdzi się wtedy zamrażarka z drzwiami przesuwanymi. Zależy to również od rodzaju przechowywanych w niej produktów spożywczych. Jeśli chcemy wyeksponować lody w kawiarni, aby mogli je widzieć klienci, warto wybrać model przeszklony. Są natomiast produkty, które nie powinny być narażone na działanie promieni słonecznych – do ich przechowywania odpowiednie będą zamrażarki z pełnymi pokrywami.
Zdolność zamrażania
Ten parametr oznacza, ile kilogramów świeżych produktów urządzenie jest w stanie zamrozić w ciągu 24 godzin. Im szybciej urządzenie mrozi, tym lepsze walory smakowe zachowuje produkt spożywczy. Można to zaobserwować na przykładzie owoców - szybko zamrożone nie wypuszczą soków i się nie skleją.
Utrzymanie temperatury w razie przerwy w dostawie prądu
Każde tego typu urządzenie jest w stanie utrzymać odpowiednią temperaturę przez kilka godzin, jednak im wyższej klasy urządzenie - tym dłuższy czas, w trakcie którego, w razie awarii prądu, możemy być spokojni o przechowywane w niej produkty.
W sklepie SAS24.pl znajdziesz zamrażarki skrzyniowe renomowanych firm: Stalgast, Bartscher, Liebherr oraz Resto Quality.