Czym jest carving?

Autor     mar 9, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Czym jest carving?

Carving to sztuka, która znana była już w starożytności w krajach dalekiego wschodu. Natomiast obecnie przywędrowała również do Europy i ostatnimi czasy stała się popularna w Polsce. Carving polega na rzeźbieniu nożami w owocach i warzywach. Po raz pierwszy do Polski ta metoda wykonywania rzeźb trafiła kilkanaście lat temu. Obecnie rzeźby z owoców i warzyw stanowią ozdoby na biesiadnych i weselnych stołach lub hotelach. Każdy może nabyć taką umiejętność, pod warunkiem, że będzie stosował odpowiednie narzędzia. Do tego celu służą specjalne noże o różnych kształtach. Czym jest Carving oraz jakie noże należy stosować, aby precyzyjnie tworzyć rzeźby?

Na czym polega carving?

Carving to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która powstała w Chinach, Japonii i Tajlandii. Ten ostatni kraj wprowadził naukę tego rzemiosła dla dzieci, które ukończyły 11 lat. Metoda znana była już od czasów starożytnych, kiedy to ozdabiano podawane potrawy za pomocą odpowiednio ukształtowanych liści, warzyw i owoców. Dzięki temu posiłki wyglądały smakowicie i estetycznie. W krajach dalekiego wschodu poza Tajlandią również istnieją szkoły, które uczą rzeźbiarzy nadawania niesamowitych kształtów owocom i warzywom. Z tego względu można często zobaczyć takie ozdoby podczas obrzędów związanych z obchodzeniem świąt. Natomiast krajem, który również praktykuje ten zwyczaj jest Irlandia z okazji święta Samhain, obchodzonym w dniu 31 października.  Obecnie można spotkać wiele dzieł wykonanych za pomocą tej metody, z uwagi na coraz lepsze narzędzia, które umożliwiają wyrzeźbienie nawet najdrobniejszych szczegółów. Rosnąca popularność tej dziedziny sprawia, że coraz częściej są organizowane wystawy owocowych i warzywnych rzeźb. Ostatnimi laty taka moda dotarła również do Polski. Kluczową rolę w kształtowaniu figur z warzyw i owoców pełnią odpowiednie noże i narzędzia. 

Carving - jakich noży używać?

Najważniejszymi narzędziami do Carvingu są noże. Muszą być ostre oraz mieć cienkie ostrza, dzięki którym można wykonywać pożądane cięcia bez uszkodzenia warzywa. Ostrza powinny być wykonane ze stali kwasoodpornej, która nie utlenia się i nie pozostawia śladów w miejscach cięcia. Cienkie ostrza można łatwiej prowadzić po owocu lub warzywie, a uzyskane wzory są wyraźniejsze. Jednym ze stosowanych jest nóż tajski, zbudowany z okrągłej rączki i ostrza o niewielkich grubości. Dzięki temu jest wygodny w użyciu oraz umożliwia wykonywanie precyzyjnych nacięć. Kolejnym narzędziem jest specjalny nóż z cienkim i szpiczastym grotem, który służy do tworzenia wstępnych zarysów na skórze warzywa lub owocu. W zestawie noży do Carvingu powinny znaleźć się także noże w kształcie dłutek. Posiadają odpowiednio wyprofilowane ostrza w kształcie litery V i U, dzięki którym można uzyskać odpowiednie wgłębienia. Profesjonalne zestawy noży do carvingu oferuje producent Stalgast. Ich ostrza są trwałe, odpowiednio wyprofilowane oraz posiadają różną grubość. Dzięki temu można dopasować nóż odpowiednio do rodzaju planowanego cięcia. W zestawie znajdują się noże z odpowiednio zagiętymi końcami ostrzy. Umożliwiają cięcie nawet na dużej głębokości oraz pod różnym kątem, nie powodując zbędnych uszkodzeń lub nacięć. 

Carving w krajach dalekiego wschodu uważany jest za sztukę. Natomiast w Polsce tego rodzaju zdobienia z warzyw i owoców wykonuje się na różne okazje, np. wesela, biesiady, itd. Ostatnimi laty ta metoda zdobienia zyskuje coraz większą popularność, a swoich sił zaczyna próbować coraz więcej osób. Kluczową rolę w rzeźbieniu pełni zestaw specjalnych noży o różnych kształtach ostrza. Dzięki nim można wykonywać precyzyjne cięcia i żłobienia. Dlatego powinna zaopatrzyć się w nie każda osoba, która chce nauczyć się tworzyć ciekawe kształty z warzyw i owoców. 




Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: